Gemeente Groningen

milieu
woensdag 14 mei:
Natuurmuseum wordt educatief centrum voor natuur en milieu

In 2004 heeft Groningen een Educatief Centrum voor Natuur en Milieu. Dit komt in de plaats van het huidige Natuurmuseum. Het Educatief Centrum zal zich vooral richten op ondersteuning van de scholen rond natuur- en milieu-educatie. De ondersteuning vindt plaats op meerdere locaties in de stad.

Het college van B&W wil het huidige Natuurmuseum omvormen tot een Educatief Centrum voor Natuur en Milieu. Dit centrum heeft onder meer tot taak om het onderwijs te ondersteunen bij de uitwerking van de thema's natuur, landschap, milieu en gezondheid. Dit sluit goed aan bij de huidige vraag uit het onderwijs om professionele ondersteuning op het gebied van natuur- en milieu-educatie. Over de vraag hoe die ondersteuning er precies uit moet gaan zien willen B&W in het najaar gesprekken voeren met zowel scholen uit het basis- als uit het voortgezet onderwijs. Met de nieuwe taken raakt het Natuurmuseum de huidige museale functie kwijt.

Het nieuwe educatieve centrum zal verder meer wijkgerichte activiteiten ontplooien. Dit zal zoveel mogelijk plaatsvinden in de bestaande kindertuinen in Helpman, Paddepoel en Beijum. Bij het idee om de dependances te versterken hoort ook het plan om een nieuw bezoekerscentrum te bouwen. Het vroegere bezoekerscentrum in Beijum is in de afgelopen nieuwjaarsnacht afgebrand. Voor het nieuwe bezoekerscentrum zijn drie locaties in beeld: de huidige plaats van het (afgebrande) bezoekerscentrum, in het recreatiegebied Kardinge en op het terrein van de kindertuinen in Beijum. Het college laat van elke mogelijke locatie de mogelijkheden en financiële consequenties uitwerken.

Naast bredere taken voor de huidige dependances blijft er volgens het college ook behoefte aan een centrale locatie waar grotere groepen terecht kunnen. Het ligt voor de hand om hiervoor het pand van het huidige Natuurmuseum aan de Praediniussingel te gebruiken. Ook kunnen docenten daar terecht voor advies en voor het gebruik van de bestaande collectie en documentatie.

Om het Educatief Centrum voor Natuur en Milieu te kunnen realiseren is structureel een extra bedrag van 220.000,-- nodig. Het personeel dat nu bij het Natuurmuseum werkt gaat voor het merendeel over naar het nieuwe Educatief Centrum. De resterende personeelsleden worden herplaatst binnen de gemeente.
In het najaar zal de gemeenteraad bij zijn discussie over nieuw beleid een definitief besluit nemen over het Educatief Centrum voor Natuur en Milieu.