De Unie


Akzo Nobel breekt CAO overleg af

15 mei 2003 - Op de tweede dag van de onderhandelingen heeft Akzo Nobel een reactie gegeven op de voorstellen van de vakorganisaties. In een lange zitting heeft Akzo Nobel op vrijwel alle voorstellen negatief gereageerd.

De vakorganisaties hebben de afgelopen maanden veel energie gestopt in het opstellen van de voorstellen. Werknemers zijn hierover uitvoerig gehoord. Met name de beloningsvormen RAB en EVA zijn voor alle vakorganisaties wezenlijke onderwerpen waarover in dit overleg duidelijkheid gegeven moest worden. Akzo Nobel wil slechts tot een afspraak komen over een commissie die tijdens de looptijd van de CAO kijkt naar de uitvoering. De RAB voorstellen van alle vakorganisaties zijn vervolgens afgewezen, waarbij overigens niet ingegaan werd op onze argumentatie.

Akzo Nobel heeft van haar kant het overleg onder grote druk gezet door op enig moment aan te geven dat zij als voorwaarde stelt dat er in dit CAO overleg gesproken moet worden en afspraken gemaakt moeten worden over pensioenvoorstellen, alvorens er verder gesproken kan worden over de rest van de CAO.

Vakorganisaties hebben in het vorige overleg al aangegeven dat zij de voorstellen van AkzoNobel typeren als een overval. De voorgestelde stelselwijziging is zeer ingrijpend en wij kunnen in het tijdsbestek van deze CAO besprekingen daar onmogelijk afspraken over maken zonder raadpleging van de leden.

Wel hebben wij aangegeven na een CAO akkoord bereid te zijn over de pensioenproblematiek met AkzoNobel verder te overleggen zonder ons overigens vast te leggen op de uitkomsten.

Na een schorsing wenste Akzo Nobel niet verder in te gaan op de overige CAO voorstellen. We kwamen vervolgens in een patstelling terecht. Akzo Nobel brak het overleg af en vakorganisaties hebben aangegeven dat zij de leden zullen raadplegen.

Wij zullen de voorstellen van Akzo Nobel in de BGB/Gedelegeerden van De Unie bespreken en verslag doen van deze teleurstellende dag. Wij houden u uiteraard op de hoogte en stellen reacties van uw kant zeer op prijs.

Binnenkort kunt u een uitnodiging tegemoet zien voor regionale ledenvergaderingen met de onderhandelingsdelegatie en de Unie-pensioendeskundige.

Met vriendelijke groeten, ook namens de onderhandelingsdelegatie,

Jacintha Rensen
Bestuurder

* Intropagina AKZO Nobel

donderdag, 15 mei 2003