TNO Arbeid


Tien jaar Netwerk Arbocoördinatie

In 1993 vond een aantal arbocoördinatoren in opleiding het wenselijk dat zij met raad en daad zouden worden geholpen bij hun werk. Immers de arbocoördinator was toen een nieuwe functionaris die een belangrijke rol zou gaan vervullen in o.a. het opzetten en uitvoeren van het arbobeleid binnen de organisatie en de relatie tussen de arbodienst en de organisatie. Het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden (één van de voorlopers van TNO Arbeid) pakte deze handschoen op en initieerde het Netwerk Arbocoördinatie. Donderdag 15 mei bestaat dit Netwerk precies tien jaar.

In deze tien jaar groeide het aantal leden van enkele tientallen naar meer dan duizend in 2003. Tegenwoordig biedt het Netwerk Arbocoördinatie een scala van dienstverlenende activiteiten zoals het verzorgen van voorlichtingsdagen, het organiseren van starter/mentor-trajecten en het onderhouden van een interactieve en informatieve website.

Was de arbocoördinator in eerste instantie een functie die er door iemand 'werd bijgedaan', tegenwoordig wordt van de arbocoördinator steeds meer verlangd. Daardoor is de roep om een verdere professionalisering van de arbocoördinator toegenomen. Vorig jaar is door een aantal partijen een functieprofiel van de arbocoördinator vastgesteld. Dit functieprofiel vormde de aanleiding voor een discussie binnen het Netwerk Arbocoördinatie om te komen tot een beroepsvereniging van arbocoördinatoren. Vandaag tijdens het tweede lustrum van het Netwerk Arbocoördinatie is besloten te komen tot zo'n beroepsvereniging. Een voorbereidingscommissie heeft van de aanwezige leden van het Netwerk Arbocoördinatie het groene licht gekregen om een plan te maken voor de officiële oprichting van de beroepsvereniging van arbocoördinatoren. Aan het einde van dit jaar zal deze voorbereidingscommissie een oprichtingsvergadering organiseren. Daarmee krijgt het beroep arbocoördinator een geheel eigen positie in het arboveld.