BedrijfsautoRAI

16-06-2003

Peugeot 307 Commercial: luxueuze bedrijfsauto met uitstraling

In het vroege voorjaar van 2001 werd de Peugeot 307 aan de internationale autopers gepresenteerd. Vanaf het allereerste moment oogstte de auto grote lof van zowel pers als publiek. Na een succesvolle introductie werden al snel grote aantallen klantenorders genoteerd. Daarnaast werd de Peugeot 307 eind 2001 verkozen tot Auto van het Jaar 2002.

Vele prijzen en onderscheidingen volgden en het aantal klantenorders bleef tot de dag van vandaag onverminderd groot. Al in maart 2003 werd de miljoenste Peugeot 307 gebouwd.

Vorig voorjaar werden naast de 307 drie- en vijdeurs ook de 307 SW en de 307 Break leverbaar. Daar waar de gewone 307 al vele harten voor zich wist te winnen, overtrof het succes van de SW- en de Breakversies elke verwachting.

In de eerste drie maanden van 2003 was de Peugeot 307 met afstand de best verkochte personenauto van Nederland. Half april waren er 10.000 exemplaren van de Peugeot 307 geregistreerd, veertig procent daarvan was een standaard met glazen dak en multifunctioneel interieur uitgeruste 307 SW, een ruime twintig procent van het totaal was een scherp geprijsde 307 Break. In de herfst zal er ook nog een 307 Coupé Cabriolet leverbaar worden.

Voor Peugeot was het daarom ook vanzelfsprekend om een auto, die het zo goed doet op de personenautomarkt, aan te passen voor gebruik in het bedrijfsleven. De goede restwaarde, de lage prijs per kilometer, het complete aanbod van moderne dieselmotoren en het praktische design van de Breakversie geven immers voldoende redenen om van de 307 ook een uiterst concurrerende bedrijfsauto, met personenautokenmerken, te maken. Recent is daarom ook de Peugeot 307 Commercial toegevoegd aan het gamma van de Peugeot Bedrijfsautos.

De Peugeot 307 Commercial is gebaseerd op de succesvolle Breakversie. Hoewel de Commercial dus een handige en praktische bedrijfsauto is, kan de auto daarnaast profiteren van het comfort van een personenauto. Ook profiteert de 307 Commercial van een aantal veiligheidsvoorzieningen die de 307 Break te bieden heeft. Zo behoren twee airbags, ABS met noodremassistentie, anti-whiplash hoofdsteunen en gordelspanners tot de standaarduitrusting van de Commercial. Tevens is ESP standaard op de HDi 110 pk.

Omdat het dak van de auto niet verhoogd hoeft te worden om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel op bedrijfsautos, behoudt de auto zijn esthetische lijnen en dus ook zijn goede uitstraling. De bijkomende voordelen daarvan zijn de gunstige effecten op de ombouwprijs, de restwaarde en de exploitatiekosten.

Standaard wordt de Commercial voor 3/4 geblindeerd, dit wil zeggen: de twee achterste zijruiten en het raam van het linkerachterportier. Doordat de blindeerpanelen in glass-look worden uitgevoerd, behoudt de auto zijn aantrekkelijke personenauto uitstraling. Het raam in het rechter achterportier is in verband met het zicht, en dus de veiligheid, niet voor zien van blindering.

De scheidingswand tussen de laadruimte en de bestuurderscabine is voorzien van een onder een hoek geplaatste T-vormige ruit. De scheidingswand is vervaardigd uit ABS en voldoet aan de sterkte-eis DIN 75410. Verder is de wand aan de bestuurderskant afgewerkt met een stoffen bekleding, op deze wijze heeft de Commercial een uiterst fraai afgewerkte cabine waarin bestuurder en bijrijder comfortabel kunnen reizen.

De grote en praktische laadruimte heeft een afmeting van 1,71 x 1,32 x
1,02 (lxbxh) meter en heeft een volume van 1,8 m3. De ruimte is goed bereikbaar door zowel de grote achterklep als de twee achterportieren. De vlakke laadvoer is met een luxe mat afgewerkt.

De 307 Commercial is als XR leverbaar met een moderne 1.4 HDi dieselmotor van 70 pk. Daarnaast komt de auto ook als XS met de bekende 90 pk- en 110 pk-varianten van de 2.0 HDi-dieselmotor, waarbij de sterkste variant standaard uitgerust is met een roetfilter. Daarmee is Peugeot de eerste fabrikant die in deze klasse die de mogelijkheid van een milieuvriendelijk roetfilter biedt.

Naast een brede keus in dieselmotoren is er dus ook keuzemogelijkheid tussen twee uitrustingsniveaus: de XR is de instapper met een zeer aantrekkelijke prijs, de XS de sportieve variant met de zwaardere motoren.

Verder bestaan er vrijwel alle optiemogelijkheden die de personen 307 Break ook biedt, zoals onder andere volautomatische climate control, pack visibilité, alarm met supervergrendeling, een parkeerhulp, een navigatiesysteem en (afhankelijk van de uitvoering) drie typen lichtmetalen velgen leverbaar.

De prijs van de 307 Commercial begint bij 14.637,- voor de XR 1.4 HDi. De 307 Commercial HDi 90 pk staat op de prijslijst voor 16.474,- terwijl de versie met de 110 pk HDi-krachtbron voor 17.644,- van de hand gaat. De genoemde prijzen zijn exclusief 19 procent BTW.