Raad voor de Transportveiligheid


Persbericht 15 mei 2003

Raad voor de Transportveiligheid in rapport over gasexplosie Hierden (gem. Harderwijk)
Calamiteitenplan ontbreekt bij gasdistributiebedrijf

Continuon Netbeheer, dat in opdracht van Nuon gas- en elektriciteitsnetwerken beheert, dient op korte termijn plannen te ontwikkelen voor het bestrijden van calamiteiten. Die aanbeveling richt de Raad voor de Transportveiligheid, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, tot Continuon in een rapport van een verkort onderzoek van een gasexplosie op 17 december 2002 in Hierden (gem. Harderwijk) waarbij een woonhuis volledig werd verwoest.

Uit het verkorte onderzoek van de Raad voor de Transportveiligheid blijkt dat na het ontstaan van een lek in een gasdistributieleiding het gas onbelemmerd kon blijven uitstromen. De storingsmonteurs die waren ingezet door Continuon hadden geen tekeningen van de betreffende gasleiding en wisten niet hoe de gastoevoer kon worden gestopt. Twee uur na het ontstaan van het lek vond de explosie plaats, waarbij overigens geen slachtoffers vielen, aangezien in het verwoeste huis niemand thuis was. Pas zes uur na het ontstaan van het lek lukte het de gastoevoer af te sluiten. Bij eerdere pogingen daartoe liep één werknemer brandwonden op in zijn gezicht.

Het lek was ontstaan doordat de gasdistributieleiding, die onder een weg doorliep, was geraakt door een zogenaamde 'raketboor'. Dat is een ongestuurd apparaat dat wordt gebruikt om kabels onder wegen door te trekken. Omdat deze apparaten van hun tevoren bepaalde koers kunnen afwijken, bijvoorbeeld als ze obstakels tegenkomen, beveelt de Raad voor de Transportveiligheid aan dat degenen die dergelijke apparaten gebruiken zich van tevoren ervan vergewissen dat het risico van beschadigen van eventueel aanwezige kwetsbare objecten onder controle is.

De aanbeveling aan Continuon betreffende de calamiteitenorganisatie ligt in het verlengde van eerdere rapporten van de Raad voor de Transportveiligheid. Die betroffen onderzoeken naar een ongeval met een gasdistributieleiding op 12 juni 2001 in Leiden en een gasexplosie in een woning in Amsterdam op 15 augustus 2001. Ook naar aanleiding van deze ongevallen heeft de Raad een dergelijke aanbeveling gedaan; tot op heden zonder resultaat.