Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

De zelfstandige zonder personeel in de bestratingsbranche
---

Zzp-erschap populair in de straatmakersbranche

Het aantal zzp-ers in de straatmakersbranche is de laatste jaren enorm toegenomen. Deze zzp-ers zijn over het algemeen erg tevreden met hun bestaan als zelfstandig ondernemer. Daarnaast wil een grote groep werknemers in de branche ook zzp-er worden. Of de groei van het aantal zzp-ers zich door zal zetten in de komende jaren is echter nog onzeker.

Dit blijkt uit de publicatie 'De zelfstandige zonder personeel in de bestratingsbranche'. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN). De uitkomsten zijn gebaseerd op een enquête onder zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) en werknemers in de bestratingsbranche in het najaar van 2002. Het onderzoek is verricht door het Economisch Instituut voor de bouwnijverheid.

De toename van het aantal zzp-ers is een verschijnsel dat zich sinds het midden van de jaren negentig in de gehele bouw heeft voorgedaan. De twee belangrijkste oorzaken zijn de toegenomen flexibilisering en individualisering van de maatschappij.
In de straatmakersbranche nam het aantal zzp-ers toe van ongeveer 400 in 1997 tot ongeveer 1.150 in 2002. Hiermee is het verschijnsel zzp-er in de bestratingsbranche sterker toegenomen dan in de bouw als geheel. In dezelfde periode is het aantal werknemers in de branche sterk afgenomen. In 1997 stonden er nog 10.531 straatmakers ingeschreven bij het SFB voor wat betreft de bedrijfstakeigen regelingen. In 2001 was dit aantal gedaald naar 9.322. Het lijkt er dus op dat de toename van het aantal zzp-ers vooral ten koste is gegaan van het aantal werknemers in de branche.

De gemiddelde leeftijd van de zzp-ers ligt op ongeveer 37 jaar. Gemiddeld zijn ze zo rond hun 32ste levensjaar begonnen met de zelfstandige onderneming. De zzp-ers zijn over het algemeen erg tevreden met hun bestaan als zelfstandig ondernemer. Het blijkt dat 83 procent van de zzp-ers een permanente keuze heeft gemaakt met het zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast zou 89 procent er voor kiezen om opnieuw zelfstandig ondernemer te worden als ze de keuzemogelijkheid hadden tussen zzp-er worden of werknemer blijven bij een bedrijf. Het gemiddelde cijfer dat ze toekennen aan hun bestaan als zzp-er is een acht.

Onder de werknemers in de branche wil ongeveer tien procent zich in de toekomst als zelfstandige gaan vestigen. Naar schatting gaat het hier om ongeveer 1100 nieuwe zelfstandige straatmakers. Het zal vooral van de economische situatie afhangen of een verdere groei van het aantal zzp-ers mogelijk is.
Zie publicatie: De zelfstandige zonder personeel in de bestratingsbranche