AutoRai

15-5-2003

Moderne dieseltechniek voor Grand Vitara

In 2003 houdt Suzuki een dieseloffensief. Alle modellen, met uitzondering van de Alto, komen beschikbaar met zeer moderne common-raildieselmotoren. Nieuw hierbij zijn de nieuwe 2.0 16V TDi motoren in de Grand Vitaras drie- en vijfdeurs uitvoeringen.

Common-raildieselmotoren hebben een elektronisch geregelde directe brandstofinspuiting. De brandstof wordt onder zeer hoge druk rechtstreeks in elke cilinder gespoten. Dit levert een uiterst precies en economische verbranding op. De nieuwe dieselmotor in de Grand Vitara beschikt verder over vier kleppen per cilinder, een turbo en een intercooler.

Het resultaat is een zeer dynamisch rijdende Grand Vitara diesel, die met zijn prestaties op topniveau staat. De krachtbron doet niet alleen opmerkelijk soepel, rustig en economisch zijn werk, maar levert ook imposante prestaties. De direct ingespoten viercilindermotor met een inhoud van 2.0 liter levert een vermogen van 80 kW / 109 pk. Het koppel bereikt een machtige waarde van 270 Nm bij slechts 1750 toeren per minuut. De topsnelheid bereikt een respectabele 160 km per uur.

De Grand Vitara diesel is in uitrusting gelijk aan de andere uitvoeringen. Dat betekent dat elektrisch te bedienen zijruiten, centrale deurvergrendeling, elektronisch te verstellen buitenspiegels en ABS met EBD aan boord zijn. Ook de Grand Vitara 2.0 16V TDi is voorzien van het nieuwe interieur.

Het brandstofgebruik bedraagt buiten de stad slechts 6.0l/100 km, 7,3l/100 km gemiddeld verbruik en 9,4l/100 km in de stad. De CO2 uitstoot blijft beperkt tot 198 g/km. Uiteindelijk zijn deze verbruiksgegevens en CO2 uitstoot erg laag voor een terreinwagen.

Eind 2003, begin 2004 zullen ook de automaat-uitvoeringen in het Grand Vitara dieselprogramma leverbaar worden.

Aantrekkelijk gewijzigde Suzuki Grand Vitara
Alle versies van de Grand Vitara zijn recentelijk gewijzigd. Dat is te zien aan een aantal opvallende veranderingen in het interieur en het exterieur. Sleutelwoorden voor de vernieuwde Grand Vitara zijn comfort en sportiviteit.

De Grand Vitara behoort al jaren tot de meest succesvolle 4x4-autos van Nederland. In zijn klasse is het een van de bestverkopende modellen. Om die positie vast te houden heeft Suzuki de vernieuwingen in de Grand Vitara doorgevoerd. Bij de versies met de two-tonekleurstelling is de kleur aan de onderkant van de carrosserie (bumpers, spatbordranden en deurpanelen) vervangen door zilvergrijs metallic.

Het nieuwe, donkergrijze dashboard schittert door een stoere centrale bedieningsconsole. Deze springt direct in het oog dankzij de zilverkleurige afwerking. De bedieningsconsole herbergt de draaiknoppen van de nieuwe climate controle. Deze automatische temperatuur- en klimaatregeling is in de plaats gekomen van de handbediende airconditioning. Het systeem is standaard op de meeste uitvoeringen met benzinemotor, maar niet leverbaar op de uitvoeringen met de 2.0 16V TDi motor. Een nieuw controlepaneel voor de elektrisch bedienbare ramen en de elektrisch bedienbare én verwarmde zijspiegels bevindt zich aan de binnenzijde van het linker portier.

Door het nieuwe driespaaks stuurwiel heen zijn de sportief gevormde meters met chromen omlijsting te zien. In het instrumentenpaneel zijn waarschuwingslampjes opgenomen voor een laag brandstofniveau en voor geopende portieren. Verder is de uitrusting van de Grand Vitara uitgebreid met een buitentemperatuurmeter en een verschuifbare armsteun tussen de voorstoelen.

Gewijzigde hoofdsteunen bieden meer comfort en verhogen de veiligheid. In de middenconsole heeft een verplaatsbare asbak een plekje gekregen. Die zat eerst voorin in het dashboard. In deze console beschikt de bestuurder en passagiers over een kleine opbergplaats, een stekker van twaalf volt en twee verborgen bekerhouders. De interieurverlichting heeft nu een fade-outfunctie, waardoor het cabinelicht geleidelijk dimt nadat het portier is gesloten en de motor is gestart. De Grand Vitara is ook voorzien van nieuwe bekleding. De ISOfix-bevestigings-punten voor een kinderzitje completeren de aanzienlijke lijst van veranderingen.