Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland






------ Persbericht -------



Politie Noord- en Oost-Gelderland

District Achterhoek



15 mei 2003



Politie Winterswijk maakt alarmplan voor winkeliers

Het komt regelmatig voor dat een winkeldief, zakkenroller of groepen winkeldieven ons centrum bezoeken. Winkeldiefstal vormt een steeds groter probleem voor de winkeliers in het centrum van Winterswijk. Als wijkagent van het centrum van Winterswijk heeft Albert de Graaf een centrumalarmplan opgesteld om winkeldieven sneller op te kunnen pakken. Het plan draait om een estafettebelsysteem, dat eenvoudig is, maar wel effectief werkt.

Het systeem

De deelnemende winkeliers worden ingedeeld in groepen van vijf of zes branchegenoten. Iedere deelnemer krijgt speciale formulieren om het signalement van (potentiële) winkeldieven vast te leggen. Een winkelier die een verdachte winkeldief in zijn winkel ziet, belt de politie en geeft het signalement door. De politie stuurt onmiddellijk zes politiemensen de straat op en ook de stadswachten worden ingeschakeld. Eventueel kan de winkelier de verdachte volgen, terwijl hij de politie aan de lijn heeft. De politie beslist of de telefoonketen in werking wordt gesteld en belt dan de eerste deelnemer. Deze belt op zijn beurt de volgende op de lijst. Op deze manier worden snel alle winkeliers van een bepaalde branche gewaarschuwd voor de betreffende winkeldief. Georganiseerde dieven hebben het vaak gemunt op hetzelfde soort artikelen, dus deze indeling per branche werkt effectief.

Meedoen?

Winkeliers die willen meedoen met het estafettebelsysteem kunnen zich opgeven met de bon in dit blad. De politie heeft ook videobanden beschikbaar met informatie over winkeldiefstal. Deze zijn te leen bij de politie in Winterswijk.