Gemeente Zoetermeer

Eerste certificaten cursus 'Omgaan met geld'

Vandaag reikt Edo Haan, wethouder Financiën, certificaten uit aan de eerste deelnemers van de cursus Omgaan met Geld. De deelnemers hebben meegedaan aan een pilot van een door het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) opgezette cursus. De cursisten leren om financiële risicos te vermijden en goederen en diensten slim in te kopen. Voorheen werden belangstellenden voor deze cursus verwezen naar Den Haag, maar sinds kort kan dat ook in Zoetermeer.

Door de economische teruggang wordt het voor veel mensen steeds moeilijker de eindjes aan elkaar te knopen. Dat geldt zeker voor mensen in een schuldenpositie of mensen met een uitkering. Cliënten van de afdeling Sociale Zaken en cliënten van het Bureau Schuldhulpverlening kunnen gratis deelnemen aan de cursus. Feitelijk is de cursus bestemd voor iedereen met een laag inkomen: verwacht wordt dat er in de toekomst ook zelfmelders zullen gaan deelnemen. Idealiter zou "omgaan met geld" een onderdeel van het onderwijsprogramma op scholen moeten worden.

Het NIBUD is een onafhankelijke instantie die particuliere huishoudens informeert over hun inkomsten en uitgaven. Docenten van het ID-College in Zoetermeer geven in zes wekelijkse bijeenkomsten voorlichting over omgaan met geld. Deze docenten werken met materiaal van het NIBUD en hebben daar zelf ook een speciale training voor deze cursussen voor gevolgd. De cursus is "NIBUD-proof. Voor cursisten is een rekenmap en een rekenmachine beschikbaar.

Voorlopig betreft de aanmelding voor de cursus alleen nog cliënten van Sociale Zaken of Bureau Schuldhulpverlening, beide gevestigd aan de Markt 2 (Stadhuistoren) in Zoetermeer.

Laatste wijziging: 15-05-2003