Gemeente Zoetermeer

Hoogbouwvisie in concept gereed

De gemeente Zoetermeer heeft op basis van het Masterplan 2025 een concept-hoogbouwvisie opgesteld.

De concept-hoogbouwvisie is in belangrijke mate op het Masterplan 2025 gebaseerd en kan worden gezien als een thematische deeluitwerking daarvan. Daarnaast is de visie ook gebaseerd op zowel de historische als de voor de komende jaren beoogde ontwikkeling van Zoetermeer. Hoogbouw wordt in dit kader gezien als een middel om efficient om te gaan met de schaarse ruimte en daarmee invulling te geven aan de Zoetermeerse ambities als het gaat om meer inwoners en meer arbeidsplaatsen. Ook is hoogbouw een middel om de ruimtelijke structuur van de stad te ondersteunen.

De concept hoogbouwvisie geeft aan op welke plaatsen in de stad hoogbouw mogelijk is en waar dit gewenst is of minder gewenst. Dit gebeurt op basis van een model met zones, knooppunten en assen en een aantal specifieke voor hoogbouw geschikte plekken. Aanleiding voor het opstellen van de visie was een verzoek van de Provincie Zuid-Holland om het gemeentelijk beleid ten aanzien van hoogbouw vorm te geven. Dit mede in verband met de planontwikkeling van de Hollandse Meester en later ook de planontwikkeling rond Centrum West.
De visie is nadrukkelijk opgezet als een zoneringsplan en niet als een locatieonderzoek. Dat betekent dat initiatieven voor hoogbouw altijd moeten passen in een stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan voor de betreffende locatie. Ook de consequenties van hoogbouw voor de omgeving, zoals windhinder, bezonning, uitzicht etc., komen in deze planvormen aan de orde. In die zin biedt de hoogbouwvisie als thematisch plan een ruimtelijk kader voor het opstellen van stedenbouwkundige plannen en bestemmingsplannen.

Het is de bedoeling dat de concept hoogbouwvisie op 4 juni a.s. in de Raadscommissie Openbare Ruimte wordt besproken en dat na de zomervakantieperiode de inspraak zal starten.

Laatste wijziging: 15-05-2003