Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 15 mei 2003

Naar een vernieuwde Partij van de Arbeid

Open, democratisch en midden in de samenleving

Na de enorme nederlaag bij de Tweede-Kamerverkiezingen precies een jaar geleden heeft het bestuur van de PvdA niet stilgezeten. Via regionale ledenbijeenkomsten probeerde het partijbestuur de oorzaken hiervan op te sporen. Kritische rapporten over de inhoud en de organisatie van de partij van de commissies De Boer en Andersson drukten de partij met de neus op de feiten. Een aantal vernieuwingen werd direct doorgevoerd, zoals het rechtstreeks aanwijzen door de PvdA-leden van de lijsttrekkers voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Provinciale Staten. In de campagnes gingen de PvdA massaal de straat op om het gesprek met de kiezers te voeren.

De Partij van de Arbeid wil het elan van de vernieuwing vasthouden en wil doorgaan met het veranderingsproces. Hierbij ontvangt u de notitie "Open, democratisch en midden in de samenleving" van het partijbestuur van de Partij van de Arbeid. In deze notitie wordt de richting aangegeven waarin de PvdA zich zou moeten ontwikkelen. Daarbij heeft het partijbestuur zich laten inspireren door de rapporten van de commissies De Boer en Andersson en door de ervaringen in het afgelopen jaar. Het gaat hier uitdrukkelijk om een discussienotitie.

De discussie wordt gestart met een viertal regionale bijeenkomsten: 20 mei in Meppel, 24 mei in Utrecht, 3 juni in Dordrecht en 4 juni in Roermond. Daar kunnen partijleden de discussie aangaan met Ruud Koole en Wouter Bos over vragen als: hoe versterken we de band tussen kamerleden en de regio? Moeten we doorgaan met ledenraadplegingen? En: hoever moet je gaan met directe democratie in de partij?

De notitie zal ook besproken worden op het Politiek Forum dat 14 juni plaatsvindt.

Over deze bijeenkomsten wordt u via persberichten nader geïnformeerd.

Voor nadere informatie: Altie Blanken 070 - 318 2698 of 06 215 66 951


* Bezoek ook onze website www.pvda.nl


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
www.tweede-kamer.nl