Politie Amsterdam-Amstelland

Indringer overmeesterd
15-5-2003. Gisteravond drong een 44-jarige Amsterdammer met wapen en hond een woning binnen aan de Bentinckstraat. Daar bedreigde hij twee bewoners. Eén van hen werd in een been gebeten en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De slachtoffers konden uiteindelijk ontkomen en alarmeerden de politie. Agenten wisten de man, die danig in de war leek, uiteindelijk te bewegen zich over te geven. De verdachte werd ontwapend en in de boeien geslagen. Drugsdealers en kopers gepakt

15-5-2003.

Oudezijds Voorburgwal
Gistermiddag werd een 39-jarige man op de Oudezijds Voorburgwal gearresteerd op verdenking van handel in verdovende middelen (harddrugs). Bij onderzoek aan zijn kleding werden zeven bolletjes, vermoedelijk met cocaïne, aangetroffen.

Korte Niezel
Gisteravond werden twee drugsdealers van 43 en 45 jaar, alsmede hun 39-jarige koper aangehouden. Bij onderzoek aan de kleding van de 45-jarige verdachte werden acht bolletjes wit aangetroffen en in beslag genomen.

Korte Stormsteeg
Woensdagavond werden een 33-jarige harddrugdealer en een 39-jarige koper op heterdaad gearresteerd voor overtreding van de Opiumwet. De dealer verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Tijdens deze worsteling viel een plastic bolletje uit de kleding van de verdachte. Met hulp van toegesnelde agenten kon de verzetpleger snel onder controle worden gebracht. Bij verder onderzoek werden nog vijf bolletjes bij hem aangetroffen.

---

Vrijwilligers gezocht

15-5-2003. De politie Amsterdam-Amstelland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, de zogenaamde volontairs, voor ondersteunende werkzaamheden binnen het korps. Vijftien van hen zullen worden ingezet als preventieadviseur. Na een speciale opleiding krijgen zij een landelijke erkend certificaat.

Aan deze preventieadviseurs worden speciale eisen gesteld:

representatief uiterlijk en voorkomen

communicatief vaardig

MBO-denkniveau

minimaal 2 dagdelen per week inzetbaar zijn

contractduur minimaal 1 a 2 jaar

tussen de 25 en 60 jaar
evenwichtige persoonlijkheid
computervaardig, kennis van Word en Excel
technisch inzicht m.b.t. hang- en sluitwerk en beveiligingscamera's woonachtig binnen de regio.
In juni worden een aantal voorlichtingsavonden georganiseerd. Interesse? Bel dan: (020) 559 4419,of lees hier eerst meer over volontairs.

---
Man in water gevonden
15-5-2003. Gisterochtend rond halftwaalf werd in het water bij recreatieterrein De Hoge Dijk aan de Abcoudestraatweg het stoffelijk overschot aangetroffen van een tot nog toe onbekende man. Vandaag zal sectie op het lichaam plaatsvinden om de doodsoorzaak vast te stellen. Nieuwe aanpak overlast metro
14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.
Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.
Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.
Dit wordt bereikt door:
Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen. Het terugdringen van overlast en criminaliteit. Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen.
Kettingbotsing A10

15-5-2003. Gisterochtend rond 10 uur vond een aanrijding plaats op de A10, ter hoogte van de Coentunnel. Een bestuurder merkte te laat dat er file stond en botste op zijn voorganger. Een andere automobilist kon ook niet op tijd remmen en reed ook achterop zijn voorganger. Door de klap botste de voorste auto op een voertuig daarvoor. In totaal raakten dus vier voertuigen betrokken bij de aanrijding. Eén passagier raakte lichtgewond.

---

Bromfietser aangereden

15-5-2003. Gisterochtend rond halftien raakte in de Linnaeusstraat een 52-jarige scooterrijder gewond bij een aanrijding toen hij voor het zebrapad stopte. Een achterop komende automobilist zag dit te laat en reed de man aan. Het slachtoffer is met nek- en rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de auto kwam met de schrik vrij.

---

Werken bij de politie

24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

---

Stop winkelcriminaliteit!

9-4-2003. Vanaf 10 april treedt de politie Amsterdam-Amstelland keihard op tegen winkelcriminaliteit. Een pakket maatregelen moet de criminaliteit en overlast, waarvan met name kleinere winkeliers de dupe worden, bestrijden. Onder het motto 'Stop winkelcriminaliteit' blijft geen enkele winkeldiefstal voortaan onbestraft.

Politietransactie
Nieuw is de politietransactie. Winkeldieven die voor een klein bedrag hadden gestolen, ontsprongen vroeger vaak de dans. Nu krijgen zij een transactie aangeboden, een soort boete. Is de buit tot 50 euro waard, dan moeten zij 115 euro betalen. Hebben zij spullen gestolen ter waarde van 50-150 euro, dan kost ze dat 190 euro. Bij een grotere buit moeten zij altijd voor de rechter verschijnen. En alle winkeldieven krijgen, ongeacht de buit, een strafblad.

Extra toezicht
In 'beruchte' gebieden wordt extra toezicht gehouden. Daarvoor wordt de Vliegende Brigade ingezet, die gekleed in opvallende jassen op scooters zal surveilleren.

Buurtregisseurs
De 200 buurtregisseurs in onze regio benaderen de winkeliers in hun buurt. Zijn dit er een paar, dan worden ze individueel benaderd en krijgen ze een advies op maat. Gaat het om winkelstraten of -centra, dan worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Doel is de winkeliers te informeren over de actie, aan te geven hoe zij in geval van nood snel contact met de politie kunnen krijgen en hoe zij samen met andere winkeliers een vuist kunnen maken tegen criminaliteit en overlast.
---

Politie Amsterdam scoort goed!

13-5-2003. Onlangs heeft de politie Amsterdam-Amstelland meegedaan aan een benchmarkonderzoek. Een dergelijk onderzoek geeft inzage in onze kritische succesfactoren en het geeft aan op welke fronten we van andere organisaties kunnen leren. De uitkomsten voor ons korps zijn goed te noemen.

Resultaten
Het korps Amsterdam-Amstelland (AA) scoort op klanttevredenheid over de telefonische dienstverlening hoger dan de rest van de benchmarkdeelnemers (gemiddeld: 7,2, AA: 8,7). Ook op de factoren: klanttevredenheid over de telefonische bereikbaarheid (gemiddeld: 6,8, AA: 8,6), persoonlijke en professionele houding (gemiddeld: 7,2, AA: 7,7) en dienstverlening in het totaal (gemiddeld: 6,9, AA: 7,6) scoort het korps het hoogst.

Gericht op de maatschappij
Wat betreft de waardering in de maatschappij valt het op dat ons korps veel initiatieven neemt om in te spelen op de behoefte en verwachtingen binnen de samenleving. Resultaatgerichtheid heeft ons creatief en gedreven gemaakt. Niet voor niets dingen wij ieder jaar serieus mee naar de innovatieprijs. Aansprekende voorbeelden van die creativiteit zijn de antidiefstal-chips in fietsen en bromfietsen, de gsm-bom en de anti-inbraakbepalingen in de bouwvoorschriften.

Dienstverlening het belangrijkst
Uit het rapport blijkt dat ons korps nog onvoldoende inzicht heeft in de kosten per proces. Op de kosten per telefoontje of klacht scoort ons korps het hoogst in de benchmark. Toch is dit een bewuste keuze van ons korps. Omdat wij onze bereikbaarheid en de klachtenbehandeling zeer serieus nemen, zijn de mensen die de telefoons beantwoorden en die de klachten afhandelen hoog gekwalificeerd. De loonkosten zijn verhoudingsgewijs dan ook hoger. Maar de kwaliteitseis die wij stellen aan onze dienstverlening, rechtvaardigt dat.

Lees hier het volledige rapport PDF file (780 Kbyte) of Word bestand (935 Kbyte).

---

Bromfietscontrole Koningsplein
15-5-2003. Bij een grote bromfietscontrole op het Koningsplein zijn gisteren 91 bromfietsers aan een controle onderworpen. In totaal werden 109 bekeuringen uitgedeeld. Veel bestuurders bleken hun papieren niet in orde te hebben of hun bromfiets had teveel vermogen. Eén bestuurder verbleef illegaal in Nederland en werd overgedragen aan de dienst vreemdelingenpolitie.