Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 mei 2003, no. 84

Bewoners gezamenlijk actief met allerlei activiteiten in de buurt

Hart voor Lakerlopen draait op volle toeren

De bewoners van Lakerlopen zijn momenteel volop actief in de eigen buurt. Onder de noemer Hart voor Lakerlopen vinden allerlei activiteiten plaats. Zo staat voor zondag 18 mei een straatspeeldag in de Theodoor van Thuldenstraat gepland en gaan bewoners van de Terwestenstraat en Gerard Doustraat op zaterdag 24 mei aan de slag om hun straten op te schonen. Maar ook de komende maanden laten de Lakerlopers met allerlei acties en evenementen zien hart voor hun wijk én elkaar te hebben.

Hart voor Lakerlopen is een gezamenlijk project van de bewonersorganisatie SWHL, Loket W, woningcorporaties Trudo en SWS, Jongerenpanel Tongelre, politie Tongelre en Stadsdeelkantoor Tongelre. Het komt voort uit het Impulsplan voor Lakerlopen en is geïntegreerd in het wijkvernieuwingsproces voor Lakerlopen. Het project wordt voor een periode van twee jaar medegefinancierd vanuit het gemeentelijke Grotestedenbeleid (GSB).

Ideeën
Bedoeling van het project is dat met name bewoners met concrete ideeën komen die bijdragen aan de leefbaarheid en de sociale samenhang in Lakerlopen. Belangrijke aspecten voor een buurt, zeker nu Lakerlopen te maken heeft met allerlei sloop- en nieuwbouwactiviteiten. Een projectgroep toetst de voorstellen en zorgt voor eventuele financiële en/of inhoudelijke ondersteuning. Inmiddels kunnen de bewoners terugkijken op enkele geslaagde activiteiten, zoals de plantendag én de opening van de vernieuwde speeltuin in de Antoon Derkinderenstraat, en het Fiësta del Cultura aan de oostzijde van de Kempensebaan.

Kinder- en jongerenactiviteiten
In het bijzonder voor de kinderen en jongeren uit Lakerlopen staan er de komende tijd allerlei activiteiten op het programma. Zo geven kinderen via het project Eigenwij(k)s hun eigen kijk op de wijkvernieuwing in Lakerlopen. Dat willen zij doen door onder meer een eigen krant te produceren, waarbij ze worden ondersteund door de kinderwerkers van Loket W.

Andere voorbeelden van activiteiten voor kinderen en jongeren zijn een minimarathon, de uitleen van sport- en spelmaterialen, straatspeeldagen en thema-avonden.

Buurttheater
Inmiddels zijn ook de eerste voorbereidingen gestart om tot een theatervoorstelling te komen voor en door de bewoners uit Lakerlopen. Onder de voorlopige werktitel Waarom woonde gij hier? kunnen bewoners laten zien en horen hoe ze het leven in hun wijk ervaren. Belangrijk onderdeel van het theaterproject vormen de met een videocamera geregistreerde interviews met bewoners, waarvoor zij zich kunnen aanmelden.

De bewoners uit Lakerlopen worden op de hoogte gehouden over alle activiteiten vanuit Hart voor Lakerlopen via de buurtkrant Effe Buurten en de website van de SWHL: www.delakerlopen.nl. Verder is er ook op de jaarlijkse buurtdag (zondag 15 juni a.s. van 13.00 17.00 uur op de hoek Kempensebaan/Ruysdaelbaan) aandacht voor het project Hart voor Lakerlopen.

© 2003 Gemeente Eindhoven