Grontmij

Grontmij NV



15/05/03 - Biologische bodemsanering van A&G Milieutechniek maakt zware metalen onschadelijk

A&G Milieutechniek heeft succesvolle resultaten geboekt bij een onderzoeksproject naar een nieuwe methode voor het fixeren van zware metalen uit grondwater. Het bedrijf, een participatiemaatschappij van afval- en milieuconcern AVR en ingenieursbureau Grontmij, heeft twee jaar aan het project gewerkt.

Het resultaat is een biologische techniek, genaamd In Situ Metaal Precipitatie (ISMP®), waarmee zware metalen die het grondwater verontreinigen onschadelijk gemaakt kunnen worden. De chemische term precipitatie staat voor het neerslaan van in vloeistof opgeloste zware metalen.

De proef is uitgevoerd op een bedrijfsterrein in Gelderland waar zich veel zink in het grondwater bevond, zon 40.000 microgram per liter. Dankzij de reiniging met ISMP® is de zinkconcentratie na twee maanden teruggebracht tot maximaal 10 microgram per liter. Uit proeven is reeds gebleken, dat de methode ook geschikt is voor andere zware metalen zoals cadmium, lood, koper en nikkel.

Veel Nederlandse bedrijfsterreinen, oude en nieuwe, zijn verontreinigd met zware metalen. De verontreinigingen dateren vaak van tientallen jaren geleden en hebben zich in de loop der tijd kunnen verspreiden via het grondwater. Omdat grondwater vrij snel kan stromen, kan het verspreidingsgebied van de verontreiniging ook steeds groter worden. Om erger te voorkomen, is het zaak de verontreiniging snel uit het grondwater te verwijderen. De nieuwe techniek met ISMP® biedt hiervoor een goede oplossing, omdat de reinigingsduur aanzienlijk wordt verkort. Daar waar conventionele technieken soms wel tientallen jaren in beslag nemen, wordt de reinigingsperiode van het grondwater met ISMP® tot één à twee jaar verkort.

A&G Milieutechniek richt zich als gespecialiseerde aannemer op het saneren van verontreinigde locaties en het reinigen van grond. De ontwikkeling van In Situ Metaal Precipitatie past in de doelstelling om onze relaties steeds creatieve en innovatieve oplossingen te kunnen bieden.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Erik ten Brummeler, A&G Milieutechniek te Waalwijk. Tel. 0416 344 044; mobiel 06 55 96 72 30.

---