FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 15 / 05 / 2003

FAVV : Te hoge gehaltes aan residus van bestrijdingsmiddelen op witte pitloze druiven uit India

FAVV : Te hoge gehaltes aan residus van bestrijdingsmiddelen op witte pitloze druiven uit India De Nederlandse voedselautoriteit heeft de afgelopen week onderzoek gedaan naar residus van bestrijdingsmiddelen op witte pitloze druiven afkomstig uit India. In dit onderzoek zijn in meer dan 20 verschillende partijen overschrijdingen van maximum residulimieten (MRLs) van bestrijdingsmiddelen gevonden. Tengevolge hiervan werden in Nederland witte pitloze druiven uit India uit de winkelrekken gehaald en werden systematische controles ingevoerd op alle geïmporteerde partijen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen werd op de hoogte gebracht van deze problematiek via het Rapid Alert System van de Europese Commissie.

Het Voedselagentschap heeft besloten om als voorzorgsmaatregel ook in België alle witte pitloze druiven van Indische origine uit de winkelrekken te laten halen. Het gaat hierbij onder andere om de variëteit Thompson Seedless.

Consumenten die dergelijke druiven nog in hun bezit zouden hebben, worden aangeraden deze niet verder te verbruiken en eventueel naar de plaats van aankoop terug te brengen. Voor de teruggevonden pesticiden is het mogelijk dat bij een éénmalige inname van een portie druiven de acute referentiewaarde overschreden wordt, zeker voor kinderen. Dit kan leiden tot klachten zoals buikkramp.

Om te voorkomen dat gecontamineerde druiven verder ingevoerd worden, onderwerpt het Voedselagentschap vanaf vandaag alle partijen druiven, die uit India in België ingevoerd worden aan een monsterneming en analyse. Enkel conforme partijen worden op de Belgische markt toegelaten.