Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Alleenstaande ouders in de bijstand (14/05/03)

Het onderzoek Alleenstaande ouders in de bijstand van de Algemene Rekenkamer richt zich op de effectiviteit van het rijksbeleid ten aanzien van de arbeidsparticipatie van alleenstaande ouders en niet op de effectiviteit van het gemeentelijk arbeidsparticipatiebeleid. Niettemin schetst het rapport een redelijk getrouw beeld van de feitelijke situatie in de gemeenten.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de sluitende aanpak ten behoeve van reïntegratie van uitkeringsgerechtigden. Door de beperkte capaciteit moeten gemeenten keuze maken. Hierin ligt een belangrijke reden voor het feit dat nog maar tweederde van de alleenstaande ouders een activeringsaanbod hebben gehad. Gemeenten zijn door de beperkte capaciteit geneigd de groep die de zorg voor kleine kinderen heeft, aan te merken voor ontheffing.

De VNG kan zich vinden in de conclusies en aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer. Wel vindt de VNG een doelgroepenbeleid van het Rijk niet passend in een situatie, waarin een wet, zoals het controversieel verklaarde wetsontwerp Werk en Bijstand, aan de orde zou zijn.