KNMVDIERGENEESKUNDE

Week van het huisdier

PERSBERICHT

Huisdieren retour aan de grens

Binnenkort beslist men in Brussel over een EU verordening die het reizen met huisdieren door Europa in de toekomst aanzienlijk zal vereenvoudigen. Maar voorlopig is het nog zo dat ieder land zijn eigen eisen kan stellen aan het invoeren van huisdieren. In de praktijk blijkt dat mensen die met hun huisdier op reis gaan, hierdoor soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo dienen sinds enige tijd huisdieren die worden meegenomen naar Frankrijk geïdentificeerd te zijn door middel van een microchip of tatoeage en een gezondheidsverklaring te hebben die maximaal 5 dagen oud is. Nog maar weinig huisdiereigenaren zijn op de hoogte van deze nieuwe eis. De eerste onaangename verrassingen doen zich bij de landsgrenzen dan ook al voor. Niets vermoedende eigenaren die al jaren met hun dier naar een bepaald land gaan, kunnen weer rechtsomkeert gestuurd worden bij de grens of camping!

Om dit soort problemen zoveel mogelijk te voorkomen, is besloten om in het kader van de Week van het Huisdier, waarvan het thema dit jaar Huisdier & Vakantie is, extra aandacht te besteden aan vakantievoorzorgsmaatregelen voor huisdieren. Die zijn voor ieder land verschillend. Bij rondreizen door bijvoorbeeld Hongarije en Roemenië moet de reiziger met een huisdier een gezondheidscertificaat hebben, dat maximaal resp. 8 en 10 dagen oud mag zijn. Voor de heenreis is dat geen probleem, maar op het moment dat men na een rondreis door Roemenië weer Hongarije binnengaat, is deze gezondheidsverklaring verlopen. Een lokale dierenarts zal dan uw dier moeten controleren. Er is (nog) geen centraal punt waar de huisdierbezitter eenvoudig aan dit soort informatie kan komen, maar voor de meest actuele informatie hierover kan men zich het beste wenden tot de ambassade van het land van bestemming. De dierenarts kan helpen om het huisdier reisklaar te maken.

De Week van het Huisdier is een initiatief van vertegenwoordigers uit de gehele dierenbranche en heeft als doel verantwoord huisdierenbezit te promoten. Ter gelegenheid van de Week van het Huisdier is er een voorlichtingkrant gemaakt, die kosteloos op te halen is bij de dierenartsenpraktijk en de dierenspeciaalzaak. In de krant is onder meer aandacht voor het belang van het nemen van voorzorgsmaatregelen bij het meenemen van de hond naar landen rond de Middellandse Zee. Hier komen gevaarlijke ziekten voor die worden overgebracht door teken (Babesiosis) en/of zandvliegen (Leishmaniosis). Verder wordt in de krant gewezen op de gevaren van het meenemen van dieren vanaf de bestemming terug naar Nederland en op praktische hulpmiddelen om dieren veilig te vervoeren.

Meer informatie?
De Week van het Huisdier is van zaterdag 17 mei tot en met zaterdag 24 mei 2003. Op de website www.weekvanhethuisdier staat ook alle belangrijke informatie vermeld.

Voor meer informatie, een interview of beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met:
Veterinair Organisatiebureau Animaux, Gijsbrecht van Amstelstraat 404, 1216 CC Hilversum. Tel. 035-6239479 of animaux@planet.nl

De Week van het Huisdier is een ideëel initiatief om verantwoord huisdierenbezit te promoten, de initiatiefnemers zijn: Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren, Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo, Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Bond tot Bescherming van Honden, Dier&Zorg, Platform Verantwoord Huisdierenbezit, Merial en Virbac.

15 mei 03 11:41