Gemeente Den Helder

14-05-2003
Grootscheepse verhuizing van 60 iepen

Afgelopen week zijn zestig iepen klaargemaakt voor vertrek van hun huidige plek langs de Langevliet. Uiteindelijk gaan ze allemaal verhuizen naar de Verlengde Zuiderhaaks. Deze weg moet nog worden aangelegd en vormt in de toekomst de verbinding tussen de Zuiderhaaks en de Schoolweg. De eerste acht iepen verhuizen komend plantseizoen omdat ze moeten plaatsmaken voor de aanleg van een rotonde. De andere 52 iepen beginnen hun tweede leven langs de Verlengde Zuiderhaaks in het plantseizoen 2004/2005.

Voorbereiding
De afgelopen week heeft het bedrijf BSI er voor gezorgd dat de iepen straks verplaatst kunnen worden. Zo is rond alle iepen een sleuf gegraven en zijn de bomen in doeken gewikkeld. De zijwortels kunnen dan niet meer groeien. De sleuven worden vervolgens weer dicht gemaakt en om de bomen komt een aarden wal die met graszoden is bekleed. Op deze manier wordt voorkomen dat de bomen onvoldoende water krijgen.

Te krap
De genoemde 52 iepen staan nu nog in de iepenrij tussen oud-Julianadorp en de rotonde bij de ingang van Noorderhaven. Ze staan hier echter veel te dicht op elkaar, de tussenruimte is momenteel slechts zes meter. Door nu telkens een iep te verwijderen wordt de afstand tussen de bomen verdubbeld naar twaalf meter. En zo slaan we dus twee vliegen in één klap: betere groei-omstandigheden voor de iepen die blijven staan én een prachtige laanbeplanting langs de Verlengde Zuiderhaaks.

« terug