Openbaar Ministerie

, 15 mei 2003

Project winkeldiefstal lijkt succesvol

In september 2002 is in Rotterdam-Centrum een pilot gestart om de instroom van winkeldiefstallen te reguleren. De duur van het project is in beginsel één jaar.
Winkeldiefstal is een veel voorkomend delict in het centrum van Rotterdam. De afhandeling legt een groot beslag op de capaciteit van politie en justitie. Daarnaast bezorgen deze diefstallen de winkeliers erg veel overlast.
Het project beoogt het aantal winkeldiefstallen te verminderen en de afhandeling van winkeldieven effectiever en efficiënter in te richten.

In het kader van het project heeft de winkelier de mogelijkheid om zonder aangifte te doen een civiele overeenkomst met de dader te sluiten waarbij een schadevergoeding van ¤ 50 wordt overeengekomen. De schadevergoeding wordt vervolgens door een incassobureau geïnd. Deze mogelijkheid bestaat slechts wanneer de dief niet eerder is opgepakt wegens winkeldiefstal.
Bij het project hebben zich 99 winkelbedrijven aangesloten. Inmiddels heeft er een tussenevaluatie over de periode van 1 september 2002 tot 1 april 2003 plaatsgevonden.
Dankzij dit project is de samenwerking tussen de politie, justitie, de gemeente en de winkeliers in Rotterdam-Centrum sterk verbeterd. Dit vormt voor de toekomst een goede basis voor verder overleg op het gebied van preventie en repressie.
Het project heeft geleid tot een verbetering van de dienstverlening door de politie aan de winkeliers, die te maken krijgen met winkeldiefstal. Winkeldieven, die door winkeliers worden aangehouden, worden sneller door de politie opgehaald en overgebracht naar het politiebureau.
De politie is winkeldiefstallen efficiënter en effectiever gaan afgehandelen. De procedure voor de afhandeling van winkeldiefstallen is beter gestroomlijnd. Vrijwel alle verdachten (98%), tegen wie aangifte van winkeldiefstal is gedaan door de bij het project aangesloten winkeliers, worden door het openbaar ministerie strafrechtelijk vervolgd.
Het aantal aangiften van winkeldiefstal door de bij dit project aangesloten winkeliers laat de afgelopen maanden een dalende lijn zien. Er zijn door deze bedrijven in de periode van september 2002 tot april 2003 in totaal 412 aangiften gedaan. In die periode zijn in totaal 37 civiele overeenkomsten afgesloten door winkeliers. Dit aantal blijft enigszins achter bij de verwachtingen. Op basis van de resultaten van de tussenevaluatie hebben politie, justitie en het bestuur in het driehoeksoverleg besloten om het project voorlopig voort te zetten. In de komende maanden zal worden onderzocht in hoeverre de groep daders, die in aanmerking komt voor een civiele afdoening kan worden uitgebreid naar daders die voor de tweede of derde keer wordt gepakt voor een winkeldiefstal. In september 2003 zal een eindevaluatie plaatsvinden en een beslissing worden genomen over de verder voorzetting van het project. (Persbericht OM Rotterdam)