Gemeente Amsterdam

Nieuwe directeur Artis
6 mei 2003 - Johanneke Helmers
Artis krijgt een nieuwe directeur. Met ingang van 1 juli 2003 zal Haig Balian aantreden. Hij volgt Maarten Frankenhuis op, die per 1 augustus 2003 met pensioen gaat.

Maarten Frankenhuis is sinds 1990 als directeur van het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra het boegbeeld van de hoofdstedelijke dierentuin. Belangrijk waren zijn inspanningen ten behoeve van de vernieuwingen in en uitbreidingen van Artis. Zo is het monumentale Aquarium in volle glorie gerestaureerd en prijkt nu op het voormalige NS-rangeerterrein aan de Doklaan een Afrikaanse Savanne als natuurlijke biotoop voor o.a. zebras en gnoes, met daarnaast een hypermodern facilitair centrum.

Netwerk

Het grote netwerk dat Maarten Frankenhuis heeft opgebouwd met de gemeente, provincie, buurtbewoners, bedrijven en instellingen heeft veel bijgedragen aan het aanzien en voortbestaan van Artis. Om dit te bereiken heeft hij zich de afgelopen jaren met groot enthousiasme ingespannen soms bijna letterlijk dag en nacht - om Artis nog beter op de kaart te zetten.

Opvolger

Als opvolger zocht Artis een cultureel ondernemer, die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het bedrijf, aan het behouden van de A-merk status, en aan de voortzetting van de vernieuwingen en uitbreidingen. De ruime ervaring die Haig Balian heeft opgedaan als ondernemer, manager en adviseur in de vrijetijdsbranche sluit hierbij goed aan.

In zijn jeugd was Haig Balian altijd omringd door dieren. Zo is al vroeg zijn belangstelling voor dieren ontstaan, die later zelfs uitmondde in een studie zoölogie. Deze studie heeft hij destijds voortijdig afgebroken voor een carrière in de filmdistributie en productie en in de bioscoopexploitatie. Met het directeurschap in Artis keert hij terug naar zijn oorspronkelijke liefde voor de dierenwereld.

© Gemeente Amsterdam