VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW positief over regeerakkoord

DEN HAAG, 15 mei 2003 De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is positief over het regeerakkoord. Harde, pijnlijke, maar noodzakelijke maatregelen moeten onze 'economie in recessie' er weer bovenop helpen. Veel maatregelen voor herstel van de economie via een gezond bedrijfsleven uit het vorige regeerakkoord, keren terug (ruimtelijke ordening, wegen, milieu, minder regels.) De toen ontbrekende schakel, extra geld voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, zit er tot vreugde van VNO-NCW nu wel in.

VNO-NCW juicht de komst van een commissie toe, die onder leiding van de premier het innovatiebeleid vorm en inhoud moet geven ('Finse Model'.) De 600 miljoen euro extra die voor onderwijs en onderzoek wordt uitgetrokken, moet via deze commissie worden omgezet in investeringen in de toekomstige kenniseconomie.

De aangekondigde forse vermindering van de regelgeving en lastendruk voor ondernemers moet deze kabinetsperiode nu echt worden waargemaakt. VNO-NCW vindt dat het ministerie van Economische Zaken dit voor wat de regels en lasten van bedrijven betreft moet gaan 'trekken'.

VNO-NCW vindt de versoberingen in de sociale zekerheid en de pensioenen noodzakelijk. Door méér mensen langer te laten werken, komt niet alleen de arbeidsmarkt er beter voor te staan, maar is er in de toekomst ook meer geld beschikbaar om uitkeringen en pensioenen te kunnen betalen. De maatregelen zijn pijnlijk, maar hard nodig. Ook in de zorg wordt een begin gemaakt met structurele beheersing van de uitgaven. Zonder deze maatregelen lopen onze sociale stelsels muurvast.

De coalitiepartners nemen hun verantwoordelijkheid voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën, die ten opzichte van het vorige regeerakkoord verder zijn verslechterd.
VNO-NCW is verheugd dat er ondanks de grote problemen met de overheidsfinanciën per saldo geen lastenverzwaringen voor bedrijven komen die toekomstige groei zouden smoren. VNO-NCW gaat er vanuit dat bij verbetering van het financiële beeld er weer ruimte komt voor lastenverlichting voor bedrijven, om zo verder herstel te ondersteunen.

De overheid neemt ook terecht zijn verantwoordelijkheid voor de inkomens in de collectieve sector. VNO-NCW vindt voortzetting van de loonkostenmatiging in de bedrijven eveneens een dringende noodzaak. De economie staat al 2 jaar stil en is nu officieel in een recessie beland. Willen we de weg naar boven inslaan, dan is loonmatiging de eerste deur waar we door moeten. De komende jaren kunnen we dan het rendement van deregulering, kennisinvesteringen en andere maatregelen (de door VNO-NCW bepleite 'groeiagenda') verzilveren.

De aangekondigde fiscale maatregelen ten aanzien van optieregelingen en vertrekpremies moeten achterwege blijven. De Commissie Tabaksblat moet de tijd krijgen om hiervoor passende regels voor bedrijven te formuleren.

Voor nadere inlichtingen:
VNO-NCW, Roelf van der Kooij 070 3490167 of 06 51284588, www.vno-ncw.nl.

15 mei 03 12:38