PERSMEDEDELING Brussel, 14 mei 2003

I.R.I.S. Frankrijk installeert oplossing voor automatische verwerking van cadeaucheques
bij ToysRUs

Brussel, 14 mei 2003 ­ De beursgenoteerde Belgische onderneming I.R.I.S. (Euronext Brussel: IRI), marktleider in optische karakterherkenning (OCR) en formulierlectuur, elektronisch documentenbeheer (EDM), archivering en opslag, kondigt vandaag de installatie aan van een automatische oplossing voor het inlezen en cadeaucheques die worden geïnd door de winkels van ToysRUs.

Met wereldwijd zo'n 1.600 winkels is ToysRUs leidinggevend op de speelgoedmarkt. In Frankrijk telt de keten 31 winkels.

Eén van de betaalmiddelen die in deze winkels worden aanvaard is de cadeaucheque. Dit betaalmiddel, met een gemiddelde waarde van 15 euro wordt steeds meer gebruikt. In 2002 kende de cadeaucheque in Frankrijk een groei van 35%.

Er zijn zeven bedrijven die een cadeaucheque (van verschillende merken) uitgeven; ze hebben allemaal hetzelfde formaat maar een andere lay-out. Deze cheques worden door bedrijven aangekocht en aan hun personeel geschonken, of ze worden door de winkels zelf aan hun klanten verkocht.

Deze cheques worden vervolgens geïnd door de winkels van ToysRUs die het bedrag (net zoals bij maaltijdcheques) moeten recupereren bij de bedrijf dat de cheques uitgeeft. Tot nu toe werden de cheques door ToysRUs manueel verwerkt. Het onvermijdelijke gevolg was: zeer lange wachttijden waren voor de uitbetaling en het verlies van een aantal cheques, soms wel tot 10%!

Gezien de voortdurende groei van het het gebruik van de cadeaucheque en de problemen van de manuele invoer, wou ToysRUs de verwerking automatiseren. Hiervoor deed het bedrijf een beroep op I.R.I.S. Frankrijk. Dankzij de oplossing die I.R.I.S. Frankrijk heeft ontwikkeld, kan ToysRUs:

§ de "pieken" in het aantal cadeaucheques opvangen. In de eindejaarsperiode van vorig jaar (november en december 2002) zag ToysRUs het aantal cadeaucheques groeien van 500.000 tot wel 1.200.000 stuks!

§ zijn financiële positie verbeteren door de termijn van de terugbetaling met verschillende maanden te verkorten.

§ het verlies van cadeaucheques tot praktisch nul herleiden.

Met zijn expertise op het vlak van het inlezen van cheques heeft I.R.I.S. Frankrijk een integrale, gecentraliseerde oplossing ontwikkeld op maat van de behoeften van ToysRUs. Het inningsproces verloopt voortaan in meerdere stappen:


1. Identificatie van de cheque: De cadeaucheques, die worden gedrukt en verdeeld door 7 "uitgevers", hebben een standaardformaat, maar elk bedrijf heeft een eigen lay-out. De cheques moeten eerst worden ingescand en gesorteerd per uitgevend bedrijf.


2. Inlezen van de cheque: bepaalde informatie op de cheque wordt machinaal ingelezen - de prijs, de datum, de oorsprong enz.


3. Compensatie: om de cheques door de 7 "uitgevers" te laten terugbetalen heeft I.R.I.S. Frankrijk een rapporteringsdocument ontwikkeld (vergelijkbaar met een document voor afgifte in de bank). Overigens moeten de cheques natuurlijk wel fysiek verstuurd worden naar het uitgevende bedrijf!


4. Inning: zodra de compensatie is gebeurd, betaalt de uitgever ToysRUs terug die op zijn beurt de winkels uit de keten terugbetaalt.

Dankzij dit systeem is de termijn voor terugbetaling van de cheque aan de verschillende winkels aanzienlijk verkort van 6 maanden tot een paar weken, en dat betekent een reële financiële winst! Bovendien is het aantal verloren cheques, dat vroeger dus nooit aan de winkels werd terugbetaald, van wel 10% tot nagenoeg nul herleid!

Serge Dahan, directeur van I.R.I.S. Frankrijk, geeft een woordje uitleg: "We zijn zeer blij dat we een oplossing op maat hebben kunnen ontwikkelen voor het automatisch inlezen van cadeuacheques voor een prestigieuze winkelketen als ToysRUs. In Frankrijk is de cadeaucheque aan een heuse opmars bezig; onze technologie beantwoordt perfect aan de behoefte van de bedrijven om de bedragen van de cheques zo snel mogelijk te innen. We hopen dan ook dat we op deze markt een belangrijke speler zullen worden."

Enkele woorden over Toys'R'us

Momenteel haalt ToysRUs wereldwijd een omzet van 11 miljard dollar. Wereldwijd heeft het bedrijf bijna 1.600 winkels. Sedert de introductie op de openbare markt in 1978 heeft ToysRUs Inc. een reputatie opgebouwd in speelgoed en producten voor kinderen. Het bedrijf behoort tot de leiders op de wereldmarkt in de Verenigde Staten en in Japan.

ToysRUs heeft ook producten van het eigen merk. ToysRUs beschikt over een echte groepsstrategie, zowel op Europees als internationaal vlak, de eigen producten worden getest in een Europees laboratorium.

In Frankrijk kunnen kinderen en hun ouders het hele jaar door in elke winkel 8.000 verschillende artikelen vinden: 4.500 soorten speelgoed en 3.500 aanvullende producten voor kinderen - multimedia en video, muziek, lectuur, educatieve spelen, sportieve en openluchtactiviteiten, kinderverzorging enz.

Enkele woorden over I.R.I.S.

De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.

De activiteit van I.R.I.S. is verdeeld over twee divisies.

"Office Products & Technologies"

Deze divisie ontwikkelt een breed gamma aan OCR-toepassingen voor de thuis- en kantoorgebruiker (SOHO) en verkoopt dat gamma wereldwijd.

Haar bekende producten zijn:


· IRISPen II: een penscanner waarmee je tekst en cijfermateriaal met een eenvoudige handbeweging naar eender welke toepassing overzet. De penscanner is beschikbaar in de standaard versie ­ die leest tekst en cijfers in - en in de Executive versie ­ die leest tekst, cijfers, handgeschreven getallen en streepjescodes in en biedt tevens spraaksynthese.

· Readiris Pro: een OCR-pakket voor flatbed scanners, "all-in-one" apparaten ("Multifunctional Peripherals") en digitale camera's. Readiris Pro herkent kleurendocumenten in wel 93 verschillende talen en zendt de herkenningsresultaten rechtstreeks naar Microsoft Word en Excel. Readiris slaat de herkenningsresultaten ook op in de bekendste formaten waaronder HTML en Acrobat PDF. Tot op heden werden er meer dan 10 miljoen licenties verkocht. Readiris Pro werd als OCR- software verkozen door Hewlett-Packard, Agfa, Panasonic enz.
· De I.R.I.S. Business Card Reader en Cardiris: een complete oplossing (hardware en software) om visitekaartjes te archiveren, te indexeren en te herkennen. Uw contacten worden makkelijk naar uw PDA, databanken of contact manager uitgevoerd.

"Professional Systems"

Deze divisie biedt oplossingen de professionele gebruiker oplossingen aan om papieren documenten te "dematerialiseren". Zo kan u die documenten via het Internet of via een Intranet/Extranet gaan verspreiden voor gemeenschappelijk gebruik. U kan tevens elektronische documenten archiveren en opslaan.

De belangrijkste oplossingen zijn:


· Automatische formulierlectuur en intelligente documentherkenning: automatische invoer van formulieren en niet-gestructureerde documenten in papiervorm of in een elektronisch formaat.

· Elektronisch documentenbeheer: zorgt voor het verzamelen, indexeren, raadplegen en gemeenschappelijk gebruiken van elektronische documenten.
· Knowledge management: consulting van hoge kwaliteit om de collectieve kennis die aanwezig is in een onderneming of organisatie te verzamelen, te bewaren en optimaal te gebruiken.

· Systemen voor strategische communicatie ("Enterprise Information Portals"): ontwikkeling en installatie van op DocShare gebaseerde portaalsites bij de beroepsverenigingen en de "large accounts".
· Enterprise Information Portals: de ontwikkeling en installatie van geïntegreerde, op I.R.I.S. DocShare gebaseerde portaalsites voor beroepsverenigingen en "large accounts".

· Archivering en gegevensopslag: ontwerp, architectuur en installatie van oplossingen om elektronische data op te slaan, te archiveren en te beveiligen.

In 2002 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 41.646.974 . I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Boca Raton en Atlanta (VSA).

Voor verdere informatie omt rent onze onderneming, onze oplossingen of en producten surft u best naar de I.R.I.S. webstek http://www.irislink.com.

Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?

Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa
Perscontact
Catherine Rochigneux
Tel: +32 (010) 48 74 38
Fax: +32 (010) 45 34 43
E-mail: catherine.rochigneux@irislink.com

Journalisten kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. door te klikken op de link http://www.irislink.com/partners/press/index.html. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar heel wat bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is.

I.R.I.S. Extranet I.R.I.S voor journalisten:
http://www.irislink.com/partners/press/index.html
I.R.I.S. Extranet voor investeerder: http://www.irislink.com/investor/index.html I.R.I.S. Extranet voor reselllers: http://www.irislink.com/partners/reseller/index.html I.R.I.S. Extranet voor VARs: http://www.irislink.com/partners/var/index.html


---- --