Gemeente Leusden

15-05-03
Meer kansen voor starters op de woningmarkt

Jonge starters in Leusden ervaren hun kans op een woning als zeer klein. Dit wordt bevestigd door het rapport Woonruimteverdeling 2002 van Woningstichting Leusden (WSL). De cijfers in dit rapport volgen een trend die al enkele jaren zichtbaar is.

Het aantal woningzoekenden in Leusden neemt nog steeds toe. Inmiddels zijn er ruim 2900 woningzoekenden ingeschreven, waarvan er ruim 1900 actief reageren op het woningaanbod. De grootste vraag komt van starters in de leeftijd van 23 tot 30 jaar.

De groei van het aantal woningzoekenden wordt veroorzaakt door de hoge marktprijzen en door de beperkte nieuwbouw. Vooral startende huishoudens hadden tot december 2002 een zwakke positie op de huurwoningenmarkt, omdat doorstromers bij de toewijzing van een woning voorrang kregen.

Eind vorig jaar is de huisvestingsverordening aangepast, waardoor de positie van starters bij de toewijzing van een huurwoning is verbeterd. Dit wordt bevestigd door het eerste kwartaalbericht van WSL, waarin veelgestelde vragen worden beantwoord. Terwijl vorig jaar 53% van de huurwoningen aan starters werd toegewezen, is dit percentage in het eerste kwartaal van 2003 gestegen tot 70%.

Gemeente Leusden treft ook nog andere maatregelen om de starterspositie te verbeteren. Zij bereidt een nieuwe aanpassing van de huisvestingsverordening voor, namelijk de aanscherping en vereenvoudiging van de urgentiecriteria. Hierdoor wordt het beslag van urgent woningzoekenden op het beschikbare aanbod van huurwoningen beperkt. Daarnaast staat in de aankomende beleidsnota Wonen Leusden tot 2015 het realiseren van nieuwbouw in Leusden centraal.

Effectiviteit advertentiemodel
Gemeente Leusden plaatst kanttekeningen bij de hoge kosten van het huidige advertentiemodel voor woonruimteverdeling, in combinatie met de effectiviteit ervan. Uit de rapportage Woonruimteverdeling 2002 blijkt dat er gemiddeld 56 woningzoekenden op een vrijgekomen woning reageren. Dat betekent dat per aangeboden woning 55 woningzoekenden niet de woning krijgen die ze graag zouden willen. De kansen voor woningzoekenden zijn dus klein, terwijl de administratiekosten hoog zijn. Het aanbieden van een woning kost op dit moment ongeveer 700. De gemeente gaat in samenspraak met WSL onderzoeken hoe de kosten van dit systeem verdeeld moeten worden tussen gemeente, WSL en woningzoekenden, maar ook of een ander systeem effectiever is. Verwacht wordt dat in de loop van volgend jaar hierover meer bekend is.

---