GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 15 mei 2003 13:56
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Veerman moet stoppen met doden van hobbykippen

(15 mei 2003)

GroenLinks wil dat vandaag een eind wordt gemaakt aan het doden van hobbypluimvee. De rekening van de vogelpest wordt te zwaar neergelegd bij de hobbydierhouders. Het nu nog ruimen van hobbydieren is onaanvaardbaar en onnodig. GroenLinks kamerlid Wijnand Duyvendak zal vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer moties indienen waarin minister Veerman opgedragen wordt te stoppen met het massaal doden van hobbykippen. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar de rekening voor het uitbreken van een crisis in de bio-industrie neer te leggen bij de hobbydierhouders en hun dieren. Bovendien is het onbegrijpelijk dat gezonde dieren nu nog, weken na de laatste besmetting, gedood worden.

In de Gelderse Vallei, de Betuwe en het gebied rond Beneden-Leeuwen worden nog dagelijks honderden hobbydieren gedood. Sinds een maand heeft zich in deze gebieden gelukkig al geen uitbraak van het virus meer voorgedaan. Daarom heeft minister Veerman de vervoersverboden hier gisteren ook fors versoepeld. Het is onbegrijpelijk dat desondanks het doden van de hobbydieren in deze regio doorgaat. GroenLinks zal de Kamer om steun vragen voor het voorstel om hier onmiddellijk mee te stoppen.

Het massaal doden van de hobbydieren in Brabant en Limburg dient onmiddellijk opgeschort te worden. Via testen dient de aanwezigheid van het vogelpestvirus bij particulieren uitgesloten te worden. Intussen moet minister Veerman bij de Europese Commissie dient vaccinatie van hobbydieren met grote spoed aangekaart te worden.

Den Haag, 15 mei 2003
Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -