Waterschap Groot Salland

Zwolle, 15 mei 2003

2 miljoen euro voor waterpeil in Rouveen

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland stelt 2 miljoen euro beschikbaar om de waterhuishouding in een deel van Rouveen te verbeteren. Het gaat om het gebied dat ligt ten oosten van de spoorlijn Zwolle-Meppel, direct ten noorden van de Dedemsvaart. In dit stroomgebied dat ca. 900 hectare groot is, gaat het waterschap de waterschapssloten anders inrichten. Hiervoor is zo'n 16,5 hectare grond beschikbaar.

Ondiep en breed
In het verleden zijn sloten om economische redenen diep en smal aangelegd. Onder normale omstandigheden is het watersysteem hierdoor te ruim en wordt teveel water afgevoerd. Hierdoor kan verdroging optreden. In tijden van veel regen en waterafvoer komt in het gebied echter wateroverlast voor als de transportcapaciteit te gering is. Om dit in de toekomst te voorkomen legt het waterschap de sloten ondieper aan maar creëert voor de natte perioden extra bergingsruimte. In deze berging kan natuurontwikkeling plaatsvinden.

Geleidelijk
Het waterschapsbestuur voert deze manier van inrichten van de waterhuishouding geleidelijk in het gehele beheersgebied in. Naar verwachting zal omstreeks het jaar 2015 10-15% van alle watergangen volgens de nieuwe inzichten zijn ingericht. Het tempo is mede afhankelijk van de subsidies die kunnen verkregen.

Europese subsidie
Het project in Rouveen wordt voor 50% gesubsidieerd met Europees geld dat beschikbaar wordt gesteld voor integraal waterbeheer. Binnen dit zogenaamde Joint Approach for Managing Flooding-project werken vijf organisaties uit Nederland, Duitsland en Engeland,tot 2006 samen. Een drietal Nederlandse waterschappen, waaronder het waterschap Groot Salland, doen aan dit project mee.

Einde persbericht

---

Zwolle, 16 mei 2003

WATERSCHAP VERGROOT POMPCAPACITEIT RIOOLGEMAAL IJSSELMUIDEN

Het Waterschap Groot Salland zal dit jaar de pompcapaciteit van het rioolgemaal aan de Bergweg in IJsselmuiden vergroten. Ook krijgt het gemaal een grote onderhoudsbeurt. Hiervoor heeft het bestuur van het waterschap maximaal EUR 460.000 beschikbaar gesteld. Het gemaal pompt het rioolwater uit IJsselmuiden door een transportleiding onder de IJssel naar de rioolwaterzuivering aan de Haatlanderdijk in Kampen. De uitbreiding van het gemaal is noodzakelijk omdat de hoeveelheid afvalwater in de loop van de jaren is toegenomen door de groei van IJsselmuiden. Het gemaal IJsselmuiden beschikt slechts over 57% van de benodigde capaciteit. Dit heeft tot gevolg dat via overstorten in de gemeentelijke riolering regelmatig vervuild water in het buitenwater terechtkomt. Dit kan nadelige effecten opleveren voor de volksgezondheid en veedrenking en leidt tot klachten van omwonenden. Met het vergroten van de pompcapaciteit voldoet het waterschap aan de verplichting om de aangevoerde hoeveelheid afvalwater te verwerken en wordt het aantal overstorten aanzienlijk verminderd.

Einde persbericht

---

Zwolle, 16 mei 2003

WATERSCHAP VERBETERT AFVOER RIOOLWATER VANUIT HEETEN

Het Waterschap Groot Salland zal dit jaar de afvoer van het rioolwater vanuit Heeten naar de rioolwaterzuivering aan de Hondemotsweg in Raalte verbeteren. Hiervoor heeft het bestuur van het waterschap maximaal 368.000 beschikbaar gesteld. De verbetering kan worden gerealiseerd door het vergroten van de persleiding van Heeten naar Raalte of het uitbreiden van de pompcapaciteit van het gemaal aan de Olthofsteeg in combinatie met verbeteringen van de riolering. Na overleg met de gemeente Raalte wordt bepaald welke voorzieningen worden genomen. De uitbreiding van het gemaal of het vergroten van de persleiding is noodzakelijk omdat de hoeveelheid afvalwater toeneemt onder meer als gevolg van verbetering van het rioolsysteem door de gemeente. Het gemaal Heeten beschikt over onvoldoende capaciteit. Dit heeft tot gevolg dat via een overstort in de gemeentelijke riolering regelmatig vervuild water in het buitenwater terechtkomt. Dit kan nadelige effecten opleveren voor de volksgezondheid en veedrenking en leidt tot klachten van omwonenden. Met het uitvoeren van de plannen voldoet het waterschap aan de verplichting om de aangevoerde hoeveelheid afvalwater te verwerken en wordt het aantal overstorten aanzienlijk verminderd.

Einde persbericht

---

19 mei 2003

WATERSCHAP VERBETERT WATERHUISHOUDING ROND HERFTERWETERING

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft 1.256.000 beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied bij de Herfterwetering nabij de Wijthemerplas ten zuidoosten van Zwolle. Naar verwachting komt ongeveer de helft van deze kosten voor rekening van het waterschap. De andere helft hiervan wordt opgebracht door de gemeente Zwolle en verschillende instanties die subsidies verlenen.

Waternood
Het verbeteringsplan wordt uitgevoerd volgens de principes van 'Waternood' (watersysteem gericht Normeren, Ontwerpen en Dimensioneren). Dit houdt in dat ruimte voor waterberging wordt gecreëerd en watergangen zoals de Herfterwetering breed en ondiep te maken in plaats van de bestaande situatie: smal en diep. Hierdoor ontstaat een veerkrachtig watersysteem die de gevolgen van extreem natte en extreem droge perioden beter kunnen opvangen. De uitvoering sluit goed aan bij de plannen van de gemeente Zwolle om in deze omgeving recreatieve natuur te ontwikkelingen. Voor het verbeteren van de waterhuishouding is in dit gebied ca. 4 ha grond nodig.

Gemeente Zwolle
De gemeente Zwolle heeft de wens om de noodzakelijk berging van water in het gebied ten oosten van de golfbanen te concentreren nabij de benedenloop van de Herfterwetering. Ook is het een wens van de gemeente om de noodzakelijke berging van stedelijk water van het bedrijventerrein Oosterenk III (bij het voetbalstadion) te combineren met de plannen rond de Herfterwetering. Hierbij gaat het om een oppervlakte voor dit stedelijke water van 1,2 ha. Omdat het niet zeker is dat deze berging ter plaatse gerealiseerd kan worden neemt het waterschap deze wens van de gemeente mee in het onderzoek naar mogelijke locaties voor waterberging.

Inrichting gebied
De gemeente Zwolle is van plan om in het gebied van de Herfterwetering ca. 8 ha grond te gebruiken voor 'recreatieve natuur'. Het waterschap heeft samen met de gemeente voor dit gebied een inrichtingsschets gemaakt, waarbij de benodigde waterberging een plaats heeft gekregen. In deze schets is ook de aanleg van 1.100 m wandelpaden opgenomen die aansluiten op een groter netwerk van wandelpaden en het gebied toegankelijk maken voor recreatie. Ook de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs een deel van de Herfterwetering, waardoor de natuurwaarden toenemen, past binnen de plannen. Er wordt nog bezien in hoeverre deze grondverzetwerkzaamheden zijn te combineren met de uitbreiding van de golfclub 't Gagel.

Einde persbericht

---