Gemeente Helden

Wonen, welzijn en zorg in de regio Helden Zelfstandig wonen voor cliënten van De Wendel in Panningen binnenkort een feit
Op 14 mei houdt een aantal cliënten van De Wendel een ludieke actie voor de woningen Haciënda waarin zij eind 2003 zelfstandig onder begeleiding gaan wonen.
Panningen, 8 mei 2003

De twee woningen zijn in aanbouw en liggen in de straat Achter de Kazerne in Panningen.
De twee woningen zijn de eerste van een serie nieuwe woningen in de regio Helden waarin cliënten van De Wendel gaan samenwonen. Een intensieve samenwerking tussen De Wendel, Wonen Helden en de gemeente Helden heeft er voor gezorgd dat in de loop van 2003-2005 een aantal zorgwoningen op verschillende locaties in Panningen wordt opgeleverd.

De samenwerking tussen de drie partijen vindt plaats in het kader van het project Leven in het Dorp (Wonen-Welzijn-Zorg regio Helden).

Achtergrondinformatie:
Project Leven in het Dorp (Wonen-Welzijn-Zorg regio Helden). In de regio Helden (gemeenten Helden, Maasbree, Kessel en Meijel) hebben op 9
januari 2003 32 partijen het convenant ondertekend van het Project Leven in het
Dorp (Wonen-Welzijn-Zorg regio Helden). Uitgangspunt van het project is tot een netwerk te komen van allerlei vormen van wonen, in combinatie met zorg- en welzijnsvoorzieningen en vervoersdiensten. Een succesvolle uitvoering van het project moet ertoe leiden dat mensen zelf kunnen bepalen van welke woon-, welzijns- en zorgvoorzieningen ze gebruik willen maken, dat mensen langer in de eigen omgeving kunnen blijven wonen, dat maatschappelijke participatie gestimuleerd wordt en dat de leefbaarheid in kleine kernen vergroot wordt.

Participanten in dit project zijn bovengenoemde gemeenten, welzijnsstichting Vorkmeer, zorg- en woonaanbieders én belangengroeperingen consumenten en (zorg)vragers.

Het project wordt gekenmerkt door het realiseren van een vraaggestuurd aanbod. Startpunt is dan ook steeds de vraag: wat willen mensen zélf. Het project draagt als motto: Geit neet, besteit neet. Belangrijke doelgroepen zijn
ouderen, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en GGZ-cliënten (Geestelijke Gezondheidszorg).

Naast de woningen van De Wendel worden de volgende concrete projecten op dit moment gerealiseerd: het inrichten van het gemeenschapshuis in Grashoek als
steunpunt, woningen voor GGZ-cliënten in het kader van Zorg-Op-Maat vanuit het Vincent van Gogh Instituut en een woning voor het particuliere initiatief Samen, op jezelf (vier mensen met verstandelijke beperking). Een overzicht van concrete projecten is te lezen in de nieuwsbrief die periodiek verschijnt (op te vragen bij R. Genders). De volgende nieuwsbrief verschijnt in mei 2003.

De Wendel
De Wendel is gespecialiseerd in hulp- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking en aan de mensen in hun omgeving. In onze activiteiten richten we ons enerzijds op ondersteuning en begeleiding bij wonen, arbeid, dagbesteding, thuiszorg en anderzijds op diagnostiek en behandeling. Ongeveer 1000 cliënten in de regio Noord-Limburg maken gebruik van onze diensten. Op 28 locaties vormen de 1000 medewerkers en 400 vrijwilligers het hart van de organisatie. Zij vervullen een sleutelrol in het waarmaken van de belangrijkste belofte van onze organisatie: de cliënt ondersteunen om diens mogelijkheden optimaal te benutten. De Wendel. Mensen hebben mogelijkheden. Mensen hebben beperkingen.

Het beleid van De Wendel is erop gericht om voor elke individuele zorgvrager passende kleinschalige woonvormen te realiseren, op basis van de uitgangspunten emancipatie, normalisatie en integratie. Omdat De Wendel -waar mogelijk- de individuele woonbehoeften van elke cliënt wil kunnen beantwoorden, streven we ernaar een flexibel woonaanbod te realiseren.


-