Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

15-05-2003
Inwoners tevreden over bestuurskwaliteiten

Gemeentebestuur scoort 'ruime 7'
Inwoners redelijk tevreden over bestuurskwaliteiten Achtkarspelen

Inwoners van de gemeente Achtkarspelen blijken tevreden over de dienstverlening van de gemeente. Met name de zorgvuldigheid van de aanvraagbehandeling en de snelheid van de aanvraagbehandeling wordt gewaardeerd. Het gemeentebestuur krijgt van de inwoners het rapportcijfer 7,1. Hoewel inwoners het minst tevreden zijn over de toezichthoudende en handhavende rol van het gemeentebestuur, scoort Achtkarspelen toch een 6,5 op dit onderdeel.

Om inzicht te krijgen in de bestuurlijke kwaliteit van de gemeente Achtkarspelen is dit voorjaar een enquête verspreid onder ongeveer 150 inwoners van de gemeente. In de enquête werd inwoners gevraagd een oordeel te geven over de kwaliteiten van het gemeentebestuur als dienstverlener, beleidsontwikkelaar, toezichthouder en handhaver en tot slot de toegankelijkheid (mate van democratie) van het gemeentebestuur. De gemeente Achtkarspelen scoorde op deze prestatiegebieden respectievelijk een 7.1, 6.7, 6.5 en een 6.6.

Zelfevaluatie
De inwonersenquête maakt deel uit van het zelfevaluatieproject dat iedere gemeente in Fryslân uitvoert. De inwonersenquête is telefonisch afgenomen onder 150 willekeurige inwoners van 18 jaar en ouder. De resultaten van de enquête zijn gewogen op basis van leeftijd en geslacht, zodat een representatief beeld is ontstaan van de mening van de inwoners van Achtkarspelen. Het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd, Right Marktonderzoek uit Zwolle, heeft hiervoor gegevens van het CBS gebruikt.

De resultaten van het zelfevaluatieproject worden gebruikt voor het maken van verbeteringsplannen van de bestuurskwaliteit op die punten waar nodig. Alle resultaten en verbeteringsvoorstellen worden samengevat in een eindrapport dat voor 1 september aan de raad wordt gepresenteerd.