Gemeente Groningen

donderdag 15 mei:
Groningen sluit 2002 af met positief resultaat van 18,7 miljoen euro De gemeente Groningen sluit het begrotingsjaar 2002 af met een positief resultaat van 18,7 miljoen euro. Dit staat in de door de accountant goedgekeurde jaarrekening over 2002. Het positief resultaat is een optelsom van het concernresultaat (25,5), de dienstresultaten (1,5) en de zogenaamde bijzondere resultaten (- 8,3). B&W stellen de raad voor het resultaat te gebruiken om enkele noodzakelijke investeringen te doen en de basis op orde te brengen. Onder meer door het aanvullen van de reserves. B&W stellen verder voor het positieve resultaat in te zetten om oude problemen weg te werken. Door nu enkele tekorten vervroegd af te schrijven, wordt de komende jaren de ruimte voor structurele uitgaven groter. De gemeenteraad behandelt de gemeenterekening en de bestemmingsvoorstellen in zijn vergadering van woensdag 28 mei a.s.

Burgemeester en wethouders doen in totaal voor 28 miljoen euro aan bestemmingsvoorstellen. Dit bedrag is een optelsom van het concernresultaat en onder meer de vrijval van enkele reserves. Het college wil de Algemene Reserve (AER) weer aanvullen tot het minimumniveau van 10 miljoen euro. Het afgelopen jaar zijn diverse eenmalige uitgaven gedaan uit de AER. Onder meer bij de begroting 2003 omdat toen was al duidelijk was dat 2002 een positief rekeningresultaat zou opleveren. Andere uitgaven uit de AER in 2002 waren onder meer aanpassing van de vensterscholen, aanvulling van het monumentenfonds, de kunstgrasvelden in Kardinge, de herstructurering van sportvelden Hoogkerk en de volksraadpleging Grote Markt. Verder wil het college de dienstreserves aanvullen en enkele noodzakelijke investeringen doen in onder meer de Groninger Archieven, de verbouw van het pand voor het heroïneproject en de publieke dienstverlening.

Schone lei
Onder het motto schone lei willen B&W nu enkele tekorten in één keer afboeken die de gemeente anders over een langere periode zou afschrijven. Dit kost 8,5 miljoen euro. Het gaat om in de begroting geactiveerde tekorten bij de dienst ROEZ. Dit zijn ingecalculeerde tekorten die de gemeente over lange termijn afschrijft en dus jaarlijks geld kosten. Ook wil het college de afschrijvingstermijn van de onderwijshuisvesting verkorten. Voor sommige schoolgebouwen staat een niet reële afschrijvingstermijn van 60 jaar. Het college kiest voor duurzaam investeren. Door deze tekorten niet naar de toekomst te schuiven maar in één keer af te boeken wordt de financiële ruimte per jaar in de komende jaren weer wat groter.

B&W stellen de raad verder voor geld te besteden aan onder meer de verbouwing van Vera, diverse subsidieverzoeken, het Nieuwjaarsfeest 2004, Donar en maatregelen om de overlast in Beijum-Oost tegen te gaan.

Verantwoording beleid
Met de gemeenterekening leggen burgemeester en wethouders verantwoording af over de begroting van 2002 en het in dat jaar gevoerde beleid in 2002. Enkele in het oog springende projecten waren de start van de Giro, gecombineerd met het Festival di Gironingen, het versterken van de uitstroom bij de Sociale Dienst, uitbreiding kinderopvangplaatsen, een project om ouderen uit hun isolement te halen, oplevering van 1.147 nieuwe woningen, voltooiing van de eerste twee schotsen voor CiBoGa, voortgang bij de wijkvernieuwing in Vinkhuizen, ontwikkeling van een eerste model voor Meerstad, de aanpak van de zuidelijke ringweg, het afsluiten van een conceptovereenkomst met het Rijk voor aanleg van een magneetzweefbaan of hogesnelheidslijn, start van de uitvoering van een aantal fietsprojecten, bestrijding van woninginbraken en fietsendiefstal, het aanstellen van buurt- en wijkagenten en verscherpt toezicht op veiligheid, onderhoud en reiniging van de binnenstad.