De Unie


GH Graan: Na 2e ronde CAO onderhandelingen

15 mei 2003 - Op woensdag 14 mei 2003 was de 2e ronde van de CAO-onderhandelingen. Na de vorige bespreking stonden er nog diverse onderwerpen op de rol. De werkgeversdelegatie begon nu met een nieuw, gecombineerd voorstel aangaande de lonen, de pensioenpremie en de premiespaarregeling.

Alvorens zij de bereidheid zou tonen over de andere onderwerpen te praten, moest er eerst duidelijkheid bestaan over onze reactie op dit nieuwe voorstel. Maar om een lang verhaal kort te maken, eerst moeten wij uw mening hierover weten? Vooral daarover gaat deze ledenbrief.

De pensioenpremie is de kern van het werkgeversvoorstel Het voorstel van werkgeverszijde in het kort uitgelegd: Het Molenaarspensioenfonds (MPF) vormt sinds 1 januari 2002 de bedrijfstakregeling. Op basis van de bestaande afspraken daarover komt de totale premie van 9,5% voor rekening van de werkgevers. Sinds1 januari 2002 zijn de lasten echter met 2,6% van de loonsom gestegen. De werkgevers hebben nu voorgesteld om de helft van die verhoging voor rekening van de werknemers te brengen. De vrijval van de premiedruk bij werkgevers kan dan ten goede komen aan de stijging van de lonen.

Daarnaast zou de premiespaarregeling moeten komen te vervallen. De daarmee vrijkomende ruimte van 0,39% van de loonsom zou dan ten goede kunnen komen aan de stijging van de lonen.

Daarbij werd er in eerste instantie ingewikkeld bod gedaan met een zogenaamde incidentele verhoging. De uitleg daarover laten we hier achterwege. Feitelijk bood men 1% structureel per 1 juni 2003 en 1% structureel per 1 januari 2004.

De eerste reactie van de vakbonden

Over het pensioen:
In een gezamenlijke reactie hebben de vakbonden gewezen op de gemaakte afspraken rondom de invoering van de bedrijfstakpensioenregeling. De kostenneutrale invoering rechtvaardigt niet het nu gedane voorstel.

Daarbij komt dat ook werknemers zijn geconfronteerd met premieverhoging. In twee stappen is er sprake van een premieheffing van in totaal 1,1% om ervoor te zorgen dat er voor u de periode van 62½ tot 65 jaar sprake is van een (voortgezette) opbouw van het ouderdomspensioen. De tweede stap van die verhoging (0,6%) gaat in per
1 juni aanstaande.


De nu noodzakelijke premiestijging voor het MPF komt voort uit de door de Pensioen & Verzekeringskamer (PVF) gestelde eisen voor wat betreft de reservevorming. Een technisch verhaal, waarvan wij vinden dat de rekening (zeker in eerste instantie) niet bij u als werknemers thuis hoort.

Verder is het zo - en wellicht geldt dat ook voor u? dat er voor de werknemers bij diverse, veelal grotere bedrijven een andere pensioenregeling geldt. Het nu van werkgeverszijde gedane voorstel gaat hier volledig aan voorbij.

Over de premiespaarregeling:
Het voorstel ten aanzien van de premiespaarregeling hebben wij direct afgewezen. Zon 40% van de werknemers in de bedrijfstak blijkt aan deze regeling deel te nemen. Nu zouden deze mensen hun regeling verliezen om daarmee voor iedereen een verhoging te kunnen realiseren. Bovendien zijn diversen van u op basis van de premiespaarregeling andere verplichtingen aangegaan. De werkgevers hebben dit punt laten vallen!

Over de lonen:
Voor wat betreft de lonen hebben wij direct aangegeven dat een vraag van 2,5% structureel in het jaar 2003 nog altijd recht overeind staat. Als vakbonden zien wij weinig aanleiding om in deze bedrijfstak van deze uitkomst van het zogeheten najaarsoverleg af te wijken.

Het eindpunt van deze 2e overlegronde
Van werkgeverszijde is onderkend dat wij niet wijken met onze loonvraag van 2,5% in het jaar 2003. Daarbij heeft men aangegeven dat de mogelijkheid van zon uitkomst wordt bepaald door onze bereidheid om wel/niet afspraken te willen maken over een werknemersbijdrage aan de MPF-premie. Daarbij toont men zich ook bereid om de eventueel toekomstige gunstige ontwikkeling van de premie op 50-50 basis te verdelen. Maar de vraag is nu aan u of we dit moeten willen afspreken?

De Unie heeft diverse bedenkingen
De voornaamste bedenking van De Unie heeft betrekking op het afgeven van een blanco cheque door de bereidheid te tonen voor een werknemersbijdrage aan het MPF. Wat bij toekomstige, onvoorziene extra tegenslagen? Als wij eenmaal hebben toegegeven aan een premiebijdrage van uw kant, dan is dat moeilijk meer om te draaien. Daarbij vormt dit ook een mogelijk precedent naar de andere pensioenafspraken in de bedrijfstak.

Een andere bedenking vormt de koppeling met de loonparagraaf. De werkgevers koppelen uw bereidheid tot een premiebijdrage aan de hoogte van hun loonbod. Als u geen premiebijdrage doet, dan moeten de werkgevers deze extra verhoging gaan betalen. In dat geval is er een (waarschijnlijk evenredig) lager loonbod. Als u dit goed tot u laat doordringen, dan begrijpt u dat er linksom of rechtsom een rekening bij u wordt gelegd.

Maar natuurlijk heeft zon afspraak ook voordelen. Als u loon evenredig verhoogt met de extra premiebijdrage aan het MPF, dan heeft dit wel een gunstig effect op de grondslag van uw pensioen. Met andere woorden: de basis waarop straks uw pensioen wordt berekend.

Uw mening is zo ontzettend belangrijk .... voor u! In onze vorige ledenbrief hebben wij u als leden van De Unie verzocht te reageren op het al dan niet gerealiseerd zijn van de afspraken over functiewaardering. Hierop hebben wij géén(!) reacties gehad. Wij hopen dat dit bij dit onderwerp volledig anders zal zijn. Gezien het grote belang verwachten wij zelfs van iedereen van u een reactie!

Graag hebben wij die reacties uiterlijk op woensdag 21 mei aanstaande in ons bezit. Reageren kan per e-mail (groothandel@unie.nl) of per post (antwoordnummer 2701 3970 WJ HOUTEN)

Nog in de loop van deze maand zullen wij in overleg treden met onze kaderleden. Dat zal mede gebeuren op basis van uw reacties. Heeft u belangstelling om bij dat kaderoverleg aanwezig te zijn, dan verzoeken wij u daarover zo spoedig mogelijk met ons in contact te treden. Dan kan telefonisch op telefoonnummer 010-2846635.

Hoe straks verder?
Partijen hebben een volgende overlegronde gepland op donderdag 5 juni aanstaande. De insteek en de uitkomst van die bespreking zal in sterke mate bepaald gaan worden door uw reacties op deze ledenbrief.

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

* Intropagina Groothandel

donderdag, 15 mei 2003