Ingezonden persbericht

Amsterdam, 15 mei 2003

PERSBERICHT

Jazzsector reageert op vooradvies Raad voor Cultuur

Een oproep tot cultuurpolitieke keuzes en het oppakken van de uitdaging van de Raad voor Cultuur aan het veld. Dat waren de uitkomsten van een kleine jazzconferentie georganiseerd door de Nederlandse Jazzdienst met vertegenwoordigers van bonden, podia, ensembles en sectorale instellingen met als onderwerp het Vooradvies 2005-2008 van de Raad voor Cultuur "Cultuur, meer dan ooit".

De Raad schetst in dat advies een nieuwe maatschappelijke werkelijkheid waar de kunst zich toe moet verhouden. De essentie van jazz- en geimproviseerde muziek lijkt haast een metafoor voor die positiebepaling te zijn: het improviseren, het omgaan met het onverwachte, het onbekende, de diversiteit. De jazz verhoudt zich van nature goed tot een samenleving in permanente verandering en culturele confrontatie! Niet voor niets dus dat er zo'n grote vraag naar workshops aan het ontstaan is, dat de jazzfestivals een sterk stijgende belangstelling vertonen, dat het jazzaandeel in de mondiale platenindustrie stijgt en dat de Nederlandse jazz en improvisatiemuziek, zoals ook de Raad stelt, naam en reputatie heeft op gebouwd tot ver voorbij de eigen grenzen.

De oproep van de jazzsector aan de politiek is dan ook om cultuurpolitieke keuzes te durven maken. Laat niet de verdelende rechtvaardigheid regeren die leidt tot middelmatigheid. Maar durf te kiezen voor wat bijzonder is. Als het met die Nederlandse jazz dan zo goed gaat, creëer dan ook de randvoorwaarden waaronder die muziek in eigen land kan bestaan.

Want zo goed als het met de muziek gaat, zo slecht gaat het met het podiumcircuit. De structurele basis om te spelen begint weg te vallen. En daar ligt het bestaan van de jazz. Veel spelen in allerlei combinaties en omstandigheden. Spontaan en direct. Dat is de kern. Een muzieksoort met de musicus zelf in het hart. Geef die praktijk de ruimte, meer dan ooit.

Voor een bloeiende jazzsector is het volgende van essentieel belang:
1. Er is een dringende behoefte aan meer professionele jazzpodia, zodat er een basis is voor jazz en improviserende musici om hun muziek uit te voeren en ontwikkelen.
2. Er moet meer ruimte komen voor structureel gesubsidieerde ensembles, zodat zij het hoge artistieke niveau kunnen handhaven.
De aanwezigen op de conferentie pakken ook zelf de door de Raad geworpen handschoen op: makers èn publiek. "Een foldertje is niet meer genoeg", "beeld is meebepalend" en "marketing, daar kunnen we zelf aan werken". Ook voor andere onderwerpen zijn plannen gemaakt om in samenwerking met de Nederlandse Jazzdienst aan te pakken, waaronder de doorstroming van jonge musici, versterking van de aandacht in de media, stimulering van de jazz in het schouwburgcircuit en bepleiten van de eigenheid van de sector bij overheden en fondsen.

Een verslag van de conferentie is te downloaden in de sectie 'Documentatie' op www.jazzdienst.nl.