Ingezonden persbericht


= PERSBERICHT =

Opening Nederlands Droogbedcentrum: uniek trainings- en onderzoekcentrum voor bedplassen in Nederland

Vele jongeren verlost van bedplassen door vijfdaagse droogbedtraining

Meppel, 15 mei 2003 - Vandaag hebben de wethouder van Meppel en Cindy Pielstroom het Nederlands Droogbedcentrum geopend in het Diaconessenhuis te Meppel. Het eerste landelijke centrum dat zich richt op bedplassen. Het Nederlands Droogbedcentrum biedt onderdak aan de Incontinentieafdeling van het Diaconessenhuis, het Kenniscentrum Bedplassen en de Stichting Bedplassen Nederland. Met deze bundeling van kennis is het een unieke locatie waar jongeren en jongvolwassenen terechtkunnen voor droogbedtrainingen en waar ouders van kinderen die in bed plassen en deskundigen terechtkunnen met vragen over bedplassen.

Gevoelig probleem
In Nederland plast ongeveer 2 % van de 12 tot 18-jarigen en 1 op de 200 volwassenen nog in bed. Voor deze mensen ligt bedplassen enorm gevoelig en voor velen kan het sociale en emotionele problemen opleveren. Allen dragen een geheim met zich mee waar ze maar al te graag van af willen. Voor jongeren en jongvolwassenen die alle reguliere hulpverlening hebben doorlopen maar nog steeds in bed plassen, is een droogbedtraining het laatste redmiddel. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen in het Nederlands Droogbedcentrum leren om 's nachts droog te blijven. De vraag naar deze vijfdaagse interne training is groot; vele deelnemers staan op de wachtlijst. De aanvragen komen uit alle delen van het land en zelfs het buitenland. De maatschap Urologen Zwolle-Meppel selecteert de deelnemers en is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Ruim zestig procent van de droogbedbehandelingen slaat volledig aan. Bij de overige deelnemers is het bedplassen sterk verminderd.

Veranderen slaapgewoonte
De vijfdaagse ziekenhuisopname, die plaatsvindt in het Droogbedcentrum in Meppel, is niet iets waar jongeren tegen op hoeven te zien. Doel van de training is om de slaapgewoonte te veranderen en het plassignaal in de hersenen te leren kennen. Met behulp van een plaswekker en de ondersteuning van hulpverleners worden de deelnemers geleerd wakker te worden van een volle blaas. De training is een dagvullend programma met 's ochtends en 's middags tijd voor studie begeleiding, sport en ontspanning. 's Avonds wordt uitgebreid tijd besteed aan oefeningen als voorbereiding op de nacht. Vaak wordt na de training de behandeling thuis voortgezet.

Bedplassen
In Nederland plassen 200.000 kinderen ouder dan 6 jaar regelmatig in bed. Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap.
Alhoewel de oorzaak van het bedplassen nog niet exact bekend is, kan bedplassen goed behandeld worden door diverse behandelmethoden, zoals de plaswekker of medicatie. Er wordt gesproken over bedplassen wanneer een kind ouder dan 6 jaar tweemaal of vaker per maand in bed plast en wanneer oudere kinderen ten minste eenmaal per maand in bed plassen. Bedplassen staat voor kinderen op de derde plaats van nare gebeurtenissen.

Kenniscentrum Bedplassen en Stichting Bedplassen Nederland Naast de droogbedtrainingen biedt het Droogbedcentrum patiënten, ouders van kinderen die in bed plassen en deskundigen de mogelijkheid om informatie op te vragen over bedplassen bij het Kenniscentrum Bedplassen en de Stichting Bedplassen Nederland. Het Kenniscentrum Bedplassen houdt zich tevens bezig met de coördinatie van onderzoek en het stimuleren en ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethoden. De Stichting Bedplassen Nederland is opgericht om de belangen van de patiënt te behartigen. Beide instanties bevinden zich in het pand van het Nederlands Droogbedcentrum. Kijk voor meer informatie op www.bedplassen.org.


---