Actueel

Uitspraak kort geding Gemeente Alkmaar/Storms

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 15-05-2003

Programmamaker Pieter Storms mag de filmbeelden die zijn gemaakt tijdens een besloten vergadering van het Alkmaarse college van Burgemeester en Wethouders, uitzenden in het programma `Breekijzer'. Alle eisen van de gemeente Alkmaar tegen Storms c.s. zijn afgewezen. Uit de ruwe opnames blijkt niet dat bodes opzij zijn geduwd en bedreigd. Evenmin blijkt dat de toegang tot de vergaderzaal van binnenuit is geblokkeerd. Wel is te zien dat de burgemeester Storms toestaat één vraag te stellen.

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding van de Gemeente Alkmaar en het College van Burgemeester en Wethouders tegen SBS, Storms Factory BV en Pieter Storms. Volgens de eisers had Storms zich met een filmploeg de toegang geforceerd tot een besloten vergadering van B & W. Mede hierom en zich beroepend op het portretrecht eisten zij een uitzendverbod. Tevens eisten zij een verbod op het betreden van het gemeentehuis door Storms c.s. in verband met deze zaak.
Gedaagden beriepen zich op de uitingsvrijheid die de essentiële rol van de media in een democratische samenleving waarborgt. De eisers hebben volgens hen geen redelijk belang bij een uitzendverbod, omdat zij slechts geconfronteerd worden met de gevolgen van hun eigen handelwijze. De burgemeester van Alkmaar is haar afspraak met een ontslagen medewerker niet nagekomen en dus kan men deze man niet verwijten dat hij `verhaal ging halen'.
Uit de gemaakte opnames blijkt dat de burgemeester Storms heeft toegestaan één vraag te stellen. Toen vervolgens Storms met de filmploeg en de ex-medewerker aanstalten maakten de zaal te verlaten, betraden politie en bodes de zaal. De burgemeester greep in en deelde politie en bodes mee dat Storms al had toegezegd het gemeentehuis te zullen verlaten. Uit de opnames kan verder niet worden afgeleid dat de bodes fysiek zijn bejegend of dat toegangsdeuren zijn geforceerd. Ook acht de kort-gedingrechter het niet aannemelijk dat Storms van plan was een eenzijdige voorstelling van deze zaak te geven. Dat Storms met zijn methode van journalistiek bedrijven de grens opzoekt van hetgeen net niet door de beugel kan en wat net wel, kan wel worden aangenomen. In deze zaak zijn echter geen grenzen overschreden. Ook zijn de eisers niet denigrerend of anderszins kleinerend bejegend. Afwijzing geldt ook het door de gemeente Alkmaar geëiste verbod op het betreden van het gemeentehuis door Storms c.s. in verband met deze zaak.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF8770

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11814&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=11814&i=1&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11814&i=&ti= .