KPMG


Steeds meer bedrijven bezig met verbetering ondernemingsbestuur

15 mei 2003

Ondernemingen in Europa zien het belang en de noodzaak van goed en transparant ondernemingsbestuur steeds beter in en handelen daar ook naar.

Daarbij worden zij niet langer gedreven door wettelijke eisen, maar vooral door het besef dat duidelijke verbeteringen noodzakelijk zijn. Bij een kleine minderheid staat de aandeelhouderswaarde centraal bij het verbeteren van het bestuur. Bij de meeste bedrijven hebben de aandeelhouders de meeste invloed op de wijze waarop het bestuur binnen het bedrijf wordt vorm gegeven. Werknemers en klanten en de externe accountant hebben een relatief beperkte invloed. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar corporate governance onder financieel directeuren van bedrijven in Europa.

De maatregelen die bedrijven de afgelopen anderhalf jaar hebben genomen om de kwaliteit van bestuur te verbeteren zijn met name de benoeming van een hoofd van de interne audit afdeling, periodieke evaluatie van het presteren van de Raad van Bestuur en de invoering van een formeel systeem van risk management. Daarnaast heeft nog eens 40% van de bedrijven een audit committee ingesteld dat toeziet op de kwaliteit van de financiële verslaglegging en heeft één op de drie bedrijven een compliance officer aangesteld die toeziet op de naleving van wet- en regelgeving Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de bedrijven vinden dat de visie van de Raad van Bestuur kritischer beoordeeld zou mogen worden door de Raad van Commissarissen. Voorts zijn er twijfels over de vraag of het audit committee voldoet aan de verwachtingen van de diverse stakeholders en over de mate waarin dit orgaan erin slaagt de juiste, onafhankelijke mensen te vinden.

Een derde van de bedrijven blijkt nog altijd geen interne accountantsdienst te hebben. Dat betekent dat vraagtekens geplaatst moeten worden bij de vraag hoe men intern risk management processen objectief kan beoordelen, constateert Philip Wallage van KPMG. De belangrijkste reden om een dergelijke functie niet ingevuld te hebben blijkt het feit dat de bedrijven er niet van overtuigd zijn dat deze functie voldoende waarde toevoegt. Twintig procent van de bedrijven blijkt ieder kwartaal een volledige review uit te voeren van de interne risico- en controlemechanismen, 40% van de bedrijven doet dit ieder jaar. De zekerheid dat op de juiste manier wordt omgegaan met risicos, baseren bedrijven met name op management reviews en externe en interne audits.

Van de bedrijven die te maken hebben met SEC-regelgeving, geeft bijna 40% aan dat het aanzienlijk veel tijd en geld heeft moeten besteden om de organisatie aan te passen aan de Sarbanes-Oxley wetgeving. De helft van de bedrijven geeft aan dat Sarbanes-Oxley deel uitmaakt van de algehele operatie om te komen tot betere corporate governance. Wallage: Het aantal bedrijven dat Sarbanes-Oxly er even bij doet, zal echter snel kleiner worden. Bij veel bedrijven zal de komende tijd het besef doordringen hoe ingrijpend en veeleisend de gevolgen van de Sarbanes-Oxly wetgeving zijn.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039