Gemeente Alphen aan den Rijn


Kadernota 2004 - sluitende begroting door behoedzaam financieel beleid

Gerichte bijstellingen voor nieuwe voorstellen en versterking dienstverlening

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de concept-kadernota 2004 aan de raad aan te bieden voor behandeling en besluitvorming. Het beleid dat het college in de concept-kadernota voorstelt, is gebaseerd op het jaarprogramma 2004 van het Collegeprogramma 2002-2006 "Op weg naar een complete stad". Eerder heeft de gemeenteraad al op verzoek van het college suggesties gegeven over bijstellingen van het jaarprogramma 2004. Daarnaast is rekening gehouden met het teruglopen van de uitkering uit het gemeentefonds met ca. 1 miljoen. De belangrijkste voorstellen met financiële gevolgen betreffen de nieuwbouw van het Scala College, de geoptimaliseerde sporthal, een structureel en beter beheer van het openbaar gebied en van de sport-, welzijns- en cultuuraccommodaties.

Op een aantal andere terreinen is er een bijstelling in de vorm van een herverdeling van middelen.Voor de verder oplopende kosten van de WVG die o.a. worden veroorzaakt door maatschappelijke en demografische ontwikkelingen, is een bedrag van 500.000,- opgenomen voor 2004 en verdere jaren. Daarnaast heeft de raad al eerder besloten om voorstellen te doen om de oplopende kosten voor de uitvoering van de WVG terug te dringen met 500.000,-. Ook het vervangen van schoolzwemmen voor alle kinderen door een gerichte ondersteuning voor kinderen die anders niet leren zwemmen maakt gelden vrij. Daarnaast legt het college aan de raad een aantal alternatieve voorstellen voor ombuiging of wijziging van beleid voor.

In lijn met het collegeprogramma kiest het college met name voor de kwaliteitsverbetering in de openbare ruimte door een verhoging van de OZB. Dit houdt in dat de OZB volgend jaar voor een woning met een waarde van 200.000,- met 11,- exclusief inflatiecorrectie, omhoog gaat.

De kadernota zal in de maand juni in de raadscommissie en de gemeenteraad worden behandeld.

Persbericht 25, 12 mei 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 15 mei 2003 laatste wijziging