Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeentelijke veiligheidsproject "Wessie, uw wijkinbreker" van start

Zaterdag 10 mei 2003 heeft wethouder Groen in 't Wout, portefeuillehouder Integraal veiligheidsbeleid, de aftrap gegeven voor een unieke veiligheidsactie "WESSIE, Uw wijkinbreker" in de Zeeheldenbuurt. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft vanuit haar regierol in het Integraal Veiligheidsbeleid samenwerking gezocht met twee partners, te weten Politie Hollands Midden en Woningbouwvereniging WonenCentraal, om gezamenlijk aan dit pilotproject gestalte te geven.

De drie partners hebben de handen ineengeslagen om de eengezinswoningen in de Zeeheldenbuurt te beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Uit ervaring blijkt dat het inbraakrisico door deze beveiligingsmaatregelen met 90% afneemt.

Bij dit pilotproject zijn 250 huishoudens benaderd om mee te doen. De bewoners krijgen de mogelijkheid om tegen een geringe huurverhoging aan dit project deel te nemen. Door het treffen van maatregelen zoals onder andere het vervangen van hang- en sluitwerk en/of het plaatsten van een rookmelder voldoet een woning aan de eisen van het Politie Keurmerkveilig Wonen en ontvangen de bewoners een certificaat. Na vertoon van dit certificaat geven de meeste verzekeringsmaatschappijen tussen de 5 en 20 procent korting op de premie van hun inboedelverzekering geven.

De Zeeheldenbuurt is om organisatorische reden uitgekozen en niet omdat de inbraakcijfers daar hoog zijn, integendeel. Afhankelijk van de resultaten zal er met de partners gekeken worden of dit project elders in deze gemeente kan worden voortgezet.

De bewoners van 250 woningen waren vanochtend ook uitgenodigd. De gemeente heeft 250 sleutelbloemen uitgedeeld om deze bewoners te enthousiasmeren om aan dit project mee te werken. Daarnaast waren ook vertegenwoordigers van de Politie Hollands Midden en WonenCentraal aanwezig.

Het project WESSIE is in 2001 gestart in de gemeente Leiden en heeft daar veel succes geboekt. Gemeente Alphen aan den Rijn is de tweede gemeente waarbij WESSIE ook in actie komt.

Persbericht 24, 10 mei 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 15 mei 2003 laatste wijziging