Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil 4,5 ton bijdragen aan nieuwe watergang in Wageningen

Waterschap Vallei & Eem wil 450.000 euro bijdragen aan de aanleg van een nieuwe watergang langs de Rooseveltweg in Wageningen. Dat hebben Dijkgraaf en Heemraden vorige week besloten. De gemeente Wageningen wil de Rooseveltweg in zijn geheel herinrichten en daarbij de oorspronkelijke watergang gedeeltelijk weer in ere herstellen.

Schoon water in de grachten
De nieuw aan te leggen watergang kan een groot aantal waterhuishoudkundige problemen oplossen. Zo wordt het straks weer mogelijk om de stadsgrachten van Wageningen van schoon water te voorzien en door te spoelen. De waterkwaliteit in de grachten zal daardoor verbeteren. Ook kan er meer water tijdelijk worden opgeslagen na hevige regenbuien. Verder wordt het gemakkelijker om het regenwater van 45 hectare verhard terrein niet langer via het riool af te voeren, maar via deze watergang. Daardoor zullen riooloverstorten minder vaak in werking treden waardoor de waterkwaliteit van de stadsgrachten ook zal verbeteren. Bovendien worden ook plaatselijke problemen met grondwater opgelost. Tot slot is deze watergang een belangrijk element bij de beleving door burgers en tevens van cultuurhistorisch belang. Vroeger liep er langs deze weg namelijk een watergang (de Dijkgraaf) vanuit het Binnenveld om de stadsgrachten van schoon water te voorzien. In de loop van de tijd is de stroomrichting omgedraaid, uiteindelijk verdween de watergang deels. De nieuw geplande watergang is ongeveer 1400 meter lang en varieert in breedte van 2 tot 6 meter. Het water wordt straks vanuit het noorden via de nieuw aan te leggen watergang aangevoerd, door de stadsgrachten gevoerd en via de oude afvoerverbinding naar het Nieuwe Kanaal afgevoerd. Er is inmiddels een voorlopig ontwerp gemaakt. Als de gemeenteraad instemt het voorstel van College van B. en W. wordt dit ontwerp verder uitgewerkt.

Bijdrage waterschap
Waterschap Vallei & Eem wil 450.000 euro bijdragen aan de kosten van de aanleg. Het waterschap wil de bijdrage gefaseerd uitkeren, nadat de gemeente en het waterschap afspraken hebben gemaakt over de overdracht van het onderhoud van de belangrijkste watergangen in het stedelijk gebied. In negen andere gemeenten heeft het waterschap inmiddels al het onderhoud van de belangrijkste stedelijke wateren van de gemeente overgenomen. Het waterschap en de gemeente Wageningen willen die overdracht nog dit jaar regelen.

Persbericht d.d. 15-5-2003 ( 2003/15 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).