Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil kosten anders verdelen tussen belangencategorieën

Waterschap Vallei & Eem wil de kosten voor de taken waterkering en de waterkwantiteit vanaf 2004 anders verdelen tussen de belanghebbenden. Dat heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem op 15 mei besloten.

Het voornemen tot een dergelijk besluit heeft de afgelopen periode ter inzage gelegen en geen enkele reactie opgeleverd. De verdeling van de kosten vindt plaats op basis van het belang dat de verschillende belangengroepen hebben bij het werk van het waterschap. Door een verschuiving van de taken van het waterschap betalen eigenaren van gronden nu teveel in vergelijking met het belang dat zij hebben bij het werk van het waterschap. Het waterschap verricht steeds meer taken in het stedelijk gebied en doet meer dan voorheen aan natuur en recreatie. De voorgestelde verschuiving betekent dat het tarief voor ingezetenenheffing in 2004 van 11,28 naar 13,60 gaat. Deze belasting betaalt ieder huishouden in het waterschapsgebied. Eigenaren van gebouwen betalen straks 0,43 voor iedere 2268 die hun gebouw waard is in plaats van 0,33 die men dit jaar betaalde. Eigenaren van gronden betalen straks 16,62 per hectare grond in plaats van 32,83 die men in 2003 gemiddeld betaalt. Daarbij is nog geen rekening gehouden met inflatie en andere invloeden op de tarieven.

Gevolgen
De doorwerking van die lastenverschuiving is ook afhankelijk van het belang dat men heeft bij het werk van het waterschap. Zo betaalt iemand die een huis of grond heeft op de hogere gronden minder dan iemand in een poldergebied.

Vooral eigenaren van landbouwgrond, bos- en natuurterreinen gaan straks minder betalen aan het waterschap. Een boseigenaar met 50 hectare bos in Woudenberg betaalt vanaf 2004 53 procent minder dan in 2003 (2277,- in plaats van 4790,-). Een boseigenaar in Stroe met 100 hectare betaalt straks 369,- in plaats van de 958,- die hij in 2003 moet betalen.

De lastenverschuiving betekent voor burgers dat men 2 tot 7 procent meer aan waterschapbelastingen gaat betalen door de andere verdeling van de kosten. Een huiseigenaar in Woudenberg zal ongeveer 7 procent (211,- in plaats van 191,-) meer betalen en een huishouden in Stroe ongeveer 2 procent (195,- in plaats van 191,-) . Die verhoging is relatief beperkt omdat de ingezetenenheffing en waterschapsheffing gebouwd maar een beperkt onderdeel uitmaken van de belastingen die men aan het waterschap betaalt.
De zuiveringsheffing is de hoogste waterschapsbelasting voor huishoudens en die verandert niet door dit voorstel. Agrarische bedrijven met 25 hectare grond betalen afhankelijk van de ligging in totaal 18 procent (op hoger gelegen gronden) tot 44 procent (in de polder) minder aan waterschapbelastingen.

Een wijziging van de kostenverdeling tussen de drie belangencategorieën heeft ook gevolgen voor de samenstelling van het Algemeen Bestuur. Bij de verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur in mei-juni 2003 zijn voor de categorie ongebouwd (eigenaren van gronden) nog maar vier zetels in het Algemeen Bestuur beschikbaar. Dat zijn er drie minder dan op dit moment.

De categorie eigenaren van gebouwen krijgt straks negen zetels (nu zeven) en ingezetenen dertien (nu twaalf). Dat is de consequentie van de trits belang-betaling-zeggenschap. Tot slot zijn er vier zetels voor de bedrijven in het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem.

Persbericht d.d. 15-5-2003 ( 2003/15 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).