TNO-NITG en DHV bieden gemeenten en provincies handreiking voor gebiedsgericht bodembeleid



15 mei 2003 - Onderzoek afgerond naar oorzaak van natuurlijke arseengehaltes in kustprovincies.


Het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO en DHV Milieu en Infrastructuur hebben voor provincies, gemeenten en waterschappen een handreiking opgesteld voor het maken van beleid voor van nature verhoogde arseengehaltes in bodem, grondwater en waterbodem. Kern van dit project, dat gezamenlijk met de kustprovincies is uitgevoerd, is een gebieds- en systeemgerichte denkwijze die de basis vormt van een verantwoord en duurzaam beheer van bodem en grondwater.

Door bundeling en vertaling van fysisch-chemische kennis van arseen én van relevant beleid en regelgeving kunnen gemeenten en provincies gemakkelijker zelf aan de slag met bodembeleid.

De handreiking bestaat uit een arseenatlas , een raamplan en een praktijkhandreiking. In de arseenatlas is kennis van de ondergrond, de grondwaterstroming (vroeger en nu) en de chemische processen in de bodem en het grondwater gecombineerd. Dit heeft geleid tot kaarten waarop gebieden staan aangegeven met natuurlijk verhoogde gehalten arseen. Tevens is een raamplan voor bodembeheer opgesteld met daarin het te voeren beleid en de onderbouwing daarvan. De praktijkhandreiking geeft praktische tips en stappenplannen om onder meer beleid op te stellen en bodemonderzoek te interpreteren.

Met deze producten kunnen organisaties zelf gemakkelijker bodembeleid opstellen voor arseen. Dit bodembeleid is ook toepasbaar voor andere van nature verhoogde gehalten in de bodem.

TNO-NITG en DHV adviseren gemeenten en provincies bij de ontwikkeling van gebiedsgericht beleid en ondersteunen het proces én brengen hierbij specifieke kennis in over bodemsysteem en bodembeleid.


Meer informatie
DHV
Sytske Postma
(033) 468 31 40


© DHV