Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

15-05-2003

Gemiddelde loonstijging cao's 2,17 procent

De gemiddelde loonstijging in door de CNV BedrijvenBond afgesloten caos bedraagt op dit moment 2,17 procent bij een inflatie van 2,25 procent. Dit blijkt uit een tussenanalyse van de cao-onderhandelingen. In 75 procent van de tot nu toe afgesloten caos bedraagt de loonsverhoging 2,5 procent. Hieruit blijkt dat het centraal akkoord enerzijds zijn doel bereikt, namelijk een verantwoorde loonstijging, anderzijds blijkt uit de resultaten tot nu toe dat de loonsverhoging aan werkgevers- en werknemerskant het belangrijkste item is.

De discussie over geld wordt nog verhevigd door de problemen van pensioenfondsen, waardoor onder meer premieverhogingen aan de orde waren of - in een beperkt aantal caos - in 2003 alleen een eenmalige uitkering wordt gegeven om de kosten van de pensioenen te beheersen. Per saldo resteert - ondanks de loonsverhogingen - een koopkrachtverlies bij ongewijzigd beleid van circa 1,25 procent door lastenverzwaring en stijgende kosten van pensioenen. Door het centraal akkoord is vrij algemeen ingezet op 2,5 procent met als gevolg dat van de door de bond gewenste differentiatie van loonsverhogingen weinig terecht is gekomen. Minder resultaten zijn er op het kwalitatieve vlak bereikt, alhoewel in een aantal caos wel degelijk afspraken zijn gemaakt over herintreding, flexibilisering en individualisering van arbeidsvoorwaarden en employability. De dominantie van het centraal akkoord en de pensioenproblematiek was daarvoor te groot.

Premiespaarregeling vaak behouden
De vakgroepen van de CNV BedrijvenBond hebben zich op grote schaal ingezet voor behoud van de premiespaarregeling, ondanks de afschaffing van het belastingvoordeel voor werkgevers. De bond heeft aangekondigd een juridische procedure aan te spannen tegen werkgevers die de regeling eenzijdig afschaffen. In 52 procent van de afgesloten caos hebben de vakgroepen afspraken gemaakt over handhaving van de regeling of aanwending van de werkgeverspremie voor andere doelen. De bond vindt dat de regeling niet hoeft te vervallen ondanks afschaffing van het belastingvoordeel. In veel gevallen is de werkgeverspremie van de premiespaarregeling bruto uitgekeerd aan werknemers, of ingezet voor extra pensioensparen. Ten opzichte van het oorspronkelijke idee om de premiespaarregeling helemaal af te schaffen betekent dit een verbetering van het inkomen van werknemers met 2,2 procent bij een salaris van 1.200 euro netto per maand.
Niet in alle caos is dit onderwerp aan de orde geweest. Onder meer niet in bedrijfstak-caos en wanneer de spaarregeling was afgesproken met de ondernemingsraad.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (cao-coördinator)
030-6348348
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030-6348272