Ingezonden persbericht


Persbericht

Houten, 15 mei 2003

Mon Amour wint zilveren globe tijdens World Media Festival in Hamburg

Internationale prijs voor film over epilepsie

HOUTEN Een romantische speelfilm over epilepsie met actrice Yvon Jaspers in de hoofdrol is internationaal in de prijzen gevallen. Mon Amour is gemaakt door het Nationaal Epilepsie Fonds, en benadrukt vooral de sociale aspecten van epilepsie. De speelfilm is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Op woensdag 14 mei nam het Nationaal Epilepsie Fonds de zilveren globe in ontvangst tijdens het World Media Festival 2003 in Hamburg (Duitsland).

Het komt regelmatig voor dat aanvallen van epilepsie tot vervelende misverstanden leiden. Mon Amour vertelt over een gebeurtenis die zich afspeelde in Haarlem. Een jongen werd in een kledingzaak door agenten aangehouden omdat hij zich vreemd gedroeg. Hij verzette zich tegen de aanhouding en brak zijn arm. Pas in het ziekenhuis bleek dat zijn vreemde gedrag veroorzaakt werd door epilepsie. Yvon Jaspers, onder meer bekend van de televisieserie Rozengeur & Wodka Lime , speelt de belangrijke rol van politieagente.

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. De plaats in de hersenen waar de storing begint, bepaalt wat voor soort aanval iemand krijgt. Sommige mensen hebben sporadisch een lichte aanval. Een paar seconden het gevoel er even niet bij te zijn . Anderen hebben zware aanvallen, waarbij ze het bewustzijn verliezen.

Eén op de honderdvijftig Nederlanders heeft epilepsie. Toch is de aandoening onvoldoende bekend, vindt het Nationaal Epilepsie Fonds. Het NEF geeft daarom voorlichting, ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, organiseert vakanties voor mensen met epilepsie en verleent zo nodig individuele hulp. Voor informatie kunt u bellen naar 030-6344063 of kijken op www.epilepsie.nl. Het benodigde geld werft het Nationaal Epilepsie Fonds door donaties en de nationale collecte, die dit jaar op maandag 19 mei start. In die week gaan 45.000 collectanten huis aan huis collecteren door heel Nederland.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht