Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 15 mei 2003

Amsterdam Anders/De Groenen presenteert Londense aanpak voor Amsterdams verkeer

Amsterdam Anders/De Groenen heeft vandaag haar nota 'De verkeersaanpak van Londen verdient navolging' aangeboden aan de gemeenteraad. Hiermee komt zij haar belofte na van een aantal weken geleden, toen Jupijn Haffmans, duo-raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen opperde om een onderzoek in te stellen naar de toepassing van het Londense model in Amsterdam.

In Londen betalen auto's een redelijk bedrag voor iedere dag dat zij met de auto in de binnenstad gebruik maken van hun auto. Hierdoor is het autogebruik in de stad met 20% teruggedrongen. Amsterdam Anders/De Groenen wil ditzelfde model gebruiken voor het terugdringen van auto's binnen de Amsterdamse ring.

"De ruimte en rust die dit oplevert kunnen we in Amsterdam goed gebruiken." Aldus Jupijn Haffmans. "Auto's zijn vies, maken lawaai en kosten ontzettend veel ruimte! Dus je kunt er maar beter minder in de stad hebben. Uit diverse studies blijkt dat mensen korter leven door het lawaai van auto's en de uitlaatgassen. Met minder auto's wordt de stad beter bereikbaar én leven de Amsterdammers langer, weg ermee, dus!"

Het geld dat overblijft door invoering van het systeem wil Amsterdam Anders/De Groenen investeren in voorrang voor fietsers in de stad en beter openbaar vervoer. Hierdoor komt het weren van auto's niet ten koste van de bereikbaarheid.

Hierbij is gevoegd de nota.