Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
15 mei 2003

Rector Kruseman legt functie neer begin 2004

Rector magnificus prof.dr. A.C. Nieuwenhuijzen Kruseman van de Universiteit Maastricht (UM) legt zijn functie neer in januari 2004. Kruseman neemt zijn oude beroep op van internist en endocrinoloog bij de Faculteit der Geneeskunde en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Rector Kruseman is sinds 1998 bij de UM eindverantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. Hij werd vorig jaar benoemd voor een volgende periode van vier jaar. Kruseman maakt die termijn niet vol omdat zich nu de gelegenheid voordoet om terug te keren naar de faculteit. Tevens vindt hij een aaneengesloten termijn van 13 jaar als bestuurder voldoende. Kruseman was eerder bestuurslid Onderwijs, vice-decaan en decaan van de Faculteit der Geneeskunde.

Als rector heeft Kruseman de discussie in gang gezet over de vernieuwing van het succesvolle Maastrichtse onderwijsmodel PGO, waaronder de vergroting van de interdisciplinariteit van opleidingen en de toepassing van ICT in het onderwijs. Daarin past ook de succesvolle start in 2002 van de brede bachelor-opleiding die wordt verzorgd door het University College Maastricht. Kruseman heeft verder mede de aanzet gegeven voor de intensivering van de samenwerking van de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen met het azM op grond van onder meer de veranderde kijk op genezing en zorg, zoals dat thans wordt gedaan in het kader van het Maastricht University Centre for Health (MUCH). Hij heeft ook een groot aandeel gehad in de oprichting van de transnationale Universiteit Limburg (tUL), belangrijk onder meer voor de ontwikkeling van de Life Sciences, alsmede in de samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in de opleiding Biomedische Technologie. Ten slotte heeft hij met de invoering van een breedtestrategie en incentives voor onderzoek instrumenten ontwikkeld die de afgelopen jaren hebben geleid tot een forse toename van externe middelen voor wetenschappelijk onderzoek.

De Raad van Toezicht van de UM zal op korte termijn de procedure in gang zetten om in de opvolging van prof. Kruseman als rector magnificus van de UM te voorzien.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043 388 2044. Mailto: pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl