Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 14 mei 2003
Nummer persbericht c036

Maatregelen nodig om gehandicaptenvoorzieningen op peil te houden

Om de kosten voor de Wet Voorzieningen Gehandicaptenbeleid (Wvg) in de hand te houden wil het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen een aantal efficiencymaatregelen nemen. Het college zal de gemeenteraad voorstellen de vervoerskostenregeling aan te passen en een aantal kleine voorzieningen niet langer te vergoeden.

De uitvoering van de Wvg leidde in 2002 tot een forse overschrijding van het beschikbare budget van 2 miljoen euro. Tevens heeft de dienstverlening geleden onder de ontvlechting van indicatiestelling en uitvoering. De toename van de kosten is voor een groot deel te wijten aan een forse stijging van het aantal mensen dat een beroep doet op de Wvg. Zo is het aantal mensen dat bijvoorbeeld een blijvend beroep doet op de vervoerskostenvergoeding tussen 1994 en 2001 verdrievoudigd.

Door de vergrijzing en de wens van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, zal deze stijging de komende jaren nog doorgaan.

Om het voorzieningenniveau voor gehandicapten op peil te kunnen houden, zijn daarom kostenbeheersingmaatregelen noodzakelijk. Hiervoor worden diverse technische en organisatorische maatregelen doorgevoerd. Daarnaast wordt de vervoerskostenregeling gewijzigd. In plaats van een vast bedrag ineens, komt er een uitkering van een lager vast bedrag, gecombineerd met een declaratieregeling. De maximale vergoeding blijft daarmee op het huidige niveau gehandhaafd.
Ook zullen een aantal kleine aanpassingen zoals een hendelmengkraan, een thermostatische kraan en een douche-glijstang (de zogenoemde 'Gamma-voorzieningen') niet langer worden vergoed. Aangepaste fietsen (hulpmotor, lage instap) worden alleen nog verstrekt aan cliënten onder de inkomensnorm.

Het totaal aan maatregelen levert naar alle waarschijnlijkheid een kostenbesparing op van 1,2 miljoen euro in 2003, oplopend naar 1,6 miljoen euro in 2004.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.