Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier Klassieke vogelpest

Wijziging Regeling subsidie opkoop in vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003
dd. 15-03-2003

Toelichting voor de Staatscourant

Met de onderhavige regeling worden de opfokhennen onder de regeling gebracht. Vanwege het voortduren van de vervoersbeperkingen ontstaan bij deze diercategorie welzijnsproblemen. Normaliter worden deze dieren rond een leeftijd van 19 à 20 weken verplaatst van de opfokbedrijven naar de productiebedrijven. Dit is vanwege de vervoersbeperkingen nu niet mogelijk. De opkoop is dan ook beperkt tot de dieren die niet van de opfokbedrijven naar de productiebedrijven mogen worden afgevoerd. Opfokhennen die binnen een bedrijf wel van de opfokstal naar de productiestal kunnen worden verplaatst, zo nodig nadat eerst de aanwezige productiekippen ter slacht zijn afgevoerd, komen niet in aanmerking voor subsidie. Zolang afvoer ter slacht nog niet is toegestaan, worden de uitgelegde kippen uit de productiestal opgekocht ter destructie om plaats te maken voor de opfokhennen zodat het welzijnsprobleem wordt opgelost.

De welzijnsproblemen ontstaan doordat de opfokbedrijven niet berekend zijn op de zwaarte en breedte van de dieren na een leeftijd van 19 à 20 weken. Ook is de bezettingsgraad op opfokbedrijven hoger dan op productiebedrijven, waardoor dit probleem nog wordt vergroot. Verder beginnen de opfokhennen rond de leeftijd van 19 à 20 weken met het leggen van eieren, waarvoor op de opfokbedrijven geen voorzieningen aanwezig zijn. Dit vergroot de kans op infecties en hygiëneproblemen bij de dieren.

Als criterium voor de welzijnsproblemen is genomen de periode gedurende welke de dieren deel uit maken van een koppel.

Mede gelet op de eigen verantwoordelijkheid van de sector om tijdig de bedrijfsvoering aan te passen teneinde welzijnsproblemen te voorkomen, is voor de opfokhennen besloten tot een vergoeding van 50 % (in plaats van 80%) van de vergoeding die worden uitgekeerd in het kader van de veterinaire ruimingen op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Anders dan bij vleesproductiedieren beschikt de ondernemer over meer mogelijkheden om welzijnsproblemen bij opfokhennen te voorkomen.

Voor het overige is de regeling ongewijzigd gebleven. Dit betekent onder meer dat ook voor deze wijziging geldt dat de regeling nog kan worden aangepast indien dat in verband met de communautaire goedkeuring, dan wel wegens het van kracht worden van een communautaire regeling terzake noodzakelijk is. Verder geldt de verplichting om alle op de betrokken bedrijfslocatie aanwezige levende opfokhennen, vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders voor opkoop aan te bieden. Voor de vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders geldt dit alleen voor de periode dat afvoer ter slacht nog niet is toegestaan. Dit om herhaalde opkoop ter destructie te voorkomen. Derhalve geldt thans ook in geval van opkoop ter destructie van vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders de verplichting om de op de betrokken bedrijfslocatie aanwezige opfokhennen voor opkoop aan te bieden. De verplichting de overige opfokhennen aan te bieden geldt niet voor dieren die van opfokbedrijf naar productiebedrijf, of op het bedrijf van opfokstal naar productiestal kunnen worden verplaatst. Deze verplichting geldt evenmin voor kippen die zich bevinden in productiestallen. Herhaalde opkoop is dan ook niet aan de orde.

Aanvragen voor de opkoop ter destructie van opfokhennen kunnen gedurende een beperkte periode worden ingediend.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op artikel 2 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

Artikel I

De Regeling subsidie opkoop in vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: k. opfokhennen: kippen van post 0105 92 00 en 0105 93 00 van de gecombineerde nomenclatuur, als bedoeld in rubriek 271, 273, 275 en 276 van het beschrijvingsbiljet.

B

Artikel 2 komt te luiden:

De Minister verstrekt op aanvraag met inachtneming van de volgende bepalingen een subsidie voor de opkoop ter destructie van vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen die om welzijnsredenen worden afgevoerd, voorzover dat landbouwbedrijf op het moment van opkoop is gelegen in een vervoersbeperkingsgebied, waar het afvoeren van de betrokken dieren van bedrijven ter slacht dan wel het verplaatsen van de betrokken opfokhennen van opfokbedrijven naar productiebedrijven niet is toegestaan krachtens de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders'', vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen. 2. Onder vervanging van de punt aan het slot van het tweede lid, onderdeel e, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
f. opfokhennen als bedoeld in rubriek 276 van het beschrijvingsbiljet, die gedurende een periode van tenminste 134 dagen deel uitmaken van een koppel en voor opfokhennen als bedoeld in rubriek 273 die gedurende een periode van tenminste 141 dagen deel uitmaken van een koppel. 3. het derde lid komt te luiden:
3. De subsidie voor de opkoop ter destructie van vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen om welzijnsredenen, wordt alleen verstrekt indien alle op de betrokken overeenkomstig artikel 1, eerste lid, onderdeel j van de Meststoffenwet geregistreerde locatie van het bedrijf aanwezige overige vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen ter destructie worden opgekocht. 4. Na het derde lid worden de volgende leden toegevoegd: 4. De subsidie bedoeld in het tweede lid, onderdeel f, wordt niet verstrekt indien een landbouwbedrijf op dezelfde locatie over zowel een opfokstal als een productiestal beschikt en de welzijnsproblemen voor de opfokhennen kunnen worden opgelost door deze te verplaatsen naar de productiestal, zonodig onder de krachtens de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 toegestane afvoer ter slacht van de in de productiestal aanwezige kippen.
5. In afwijking van het tweede lid komen, indien een landbouwbedrijf op dezelfde locatie over zowel een opfokstal als een productiestal beschikt en de welzijnsproblemen voor de opfokhennen kunnen worden opgelost door deze te verplaatsen naar de productiestal, alleen voor subsidie voor opkoop ter destructie in aanmerking de in de productiestal aanwezige kippen ouder dan 50 weken in geval het vleesproductiedieren betreft en ouder dan 60 weken in geval het leghennen betreft, voor zover de afvoer ter slacht van deze kippen niet is toegestaan krachtens de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003. 6. De voorwaarde bedoeld in het derde lid geldt niet: o voor kippen die zich bevinden in productiestallen; o voor zover het afvoeren van de overige dieren ter slacht, of het verplaatsen ervan van opfokbedrijf naar productiebedrijf is toegestaan krachtens de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003; o indien welzijnsproblemen voor de overige opfokhennen kunnen worden voorkomen door verplaatsing van opfokstal naar productiestal op hetzelfde bedrijf.

D

Artikel 4 komt te luiden:

1. De subsidie voor de opkoop ter destructie van vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders bedraagt 80%, voor de opkoop ter destructie van opfokhennen 50% van de waarde als bedoeld in artikel 86 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren indien die dieren zouden zijn gedood op grond van hoofdstuk 2, afdeling 3 (De preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten) van voornoemde wet.
2. Voor opkoop ter destructie van de overige vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders als bedoeld in artikel 3, derde lid bedraagt de vergoeding 80%, voor opfokhennen en productiekippen als bedoeld in artikel 3, vijfde lid, 50% van de waarde als bedoeld in artikel 86 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren indien die dieren zouden zijn gedood op grond van hoofdstuk 2, afdeling 3 (De preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten) van voornoemde wet.

E

In artikel 5, tweede lid wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders'', vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen.

F

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het derde lid wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders'', vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen, parelhoenders en opfokhennen. 2. Na het vierde lid wordt een lid toegevoegd, luidende: 5. Een aanvraag voor de subsidie voor de opkoop ter destructie van opfokhennen als bedoeld in artikel 3, tweede lid, onderdeel f, kan uitsluitend worden ingediend in de periode van 15 mei tot en met 30 mei 2003.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag van dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

1 Stcrt. 2003, 52, laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 6 mei 2003 (Stcrt. 86).

Regeling


---