STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel/persberichten/

Staatsbosbeheer opent Texels Natuurpad

Natuur ook toegankelijk voor mensen met een handicap

Vandaag is op Texel het natuurpad Alloo in gebruik genomen door Ruud van Zomeren van het Nationaal Comité 2003. Het pad, een initiatief van Staatsbosbeheer, stelt mensen mét en zonder handicap in de gelegenheid te genieten van een bijzonder stukje Texelse natuur. De opening van het natuurpad valt in het Europees Jaar van Mensen met een Handicap. Dit pad is een forse stap vooruit in de activiteiten van Staatsbosbeheer om natuur zonder drempels te realiseren. Bij de officiële ingebruikname benadrukte Ruud van Zomeren dat juist ontsluiting van natuur bij uitstek van belang is voor sociale integratie.

Het 4,5 km lange natuurpad Alloo is ook geschikt voor bezoekers in een rolstoel, blinden en slechtzienden. De wandeling kan tot 2,7 km worden ingekort. Het natuurpad gaat via duin, bos, landbouwgebied en rond bloemrijk grasland waar veel weidevogels broeden. In de uitvoering en de begeleidende informatievoorziening heeft Staatsbosbeheer de meest recente technieken toegepast. Informatie over het natuurpad is in gesproken vorm, in grootschrift en in braille beschikbaar. Deze informatie kan geleend worden bij EcoMare, inclusief walkman, en kan worden gedownload vanaf de website www.Staatsbosbeheer.nl.

Boswachter Erik van der Spek: 'Gebruikersparticipatie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het natuurpad. Tot op het moment van oplevering van het pad hebben we dankbaar gebruik gemaakt van praktische adviezen van gebruikers'.

Het Europees Jaar van Mensen met een Handicap wil het contact tussen mensen met en zonder handicap verbeteren en versterken. Het streven is volledige integratie in de maatschappij van mensen met een handicap of chronische ziekte. Drie thema's staan centraal; onderwijs, arbeid en recreatie. Het toegankelijk maken van natuur- en recreatiegebieden draagt sterk bij tot integratie. Het Nationaal Comité ondersteunt dan ook van harte het initiatief van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer maakt natuurgebieden in het hele land beter toegankelijk. Dit gebeurt met oog voor de natuurlijke omgeving. De ervaring van Staatsbosbeheer is dat met betrekkelijk eenvoudige ingrepen veel drempels te slechten zijn. Boswachter Erik van der Spek: 'De kennis en de ervaring die we opgedaan hebben met de ontwikkeling van dit natuurpad willen we graag delen met andere beheerders van natuur- en recreatieterreinen'.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met boswachter Erik van der Spek, (0222) 31 22 28 of 06-22410454.

Voor overige persinformatie kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting van Staatsbosbeheer: 030-69 26 219 en persinfo@Staatsbosbeheer.nl

15 mei 03 16:01