Katholieke Universiteit Nijmegen

Jurist Bas Kortmann in Nijmeegse lustrumrede `Geld voor leven?': Wrongful life-vorderingen zijn in Nederland onmogelijk Wrongful life-vorderingen, schadevergoedingsclaims van een gehandicapt kind alleen omdat het door een fout ter wereld is gekomen, moet in ons land onmogelijk gemaakt worden. Want een gehandicapt leven is geen minderwaardig leven. Wie met een aange-boren niet behandelbare handicap ter wereld komt, kan niet betogen dat hij er recht op had geaborteerd te worden. Evenmin kan hij aanvoeren dat hij recht had op een leven zonder handicap. Dergelijke rechten bestaan niet. Voor de nadelen die voortvloeien uit iemands handicap is de arts of verloskundige die door een verwijtbare fout aan de moeder de mogelijkheid van abortus heeft onthouden, niet aansprakelijk. Het Neder-lands aansprakelijkheidsrecht brengt met zich mee dat de gehandicapte deze nadelen niet op de arts of verloskundige kan afwentelen. Wel kan de gehandicapte aanspraak maken op solidariteit van de gemeenschap, ook in financiële zin.

Dat betoogt prof. mr. S.C.J.J. (Bas) Kortmann in de rede `Geld voor leven?', die hij uitspreekt bij de viering van het 80-jarig bestaan van de KU Nijmegen, donderdag 15 mei. Kortmann, hoogleraar burgerlijk recht aan deze universiteit, gaat in op de juridische aspecten van verwijtbare geboorte of verwijtbaar leven. Het Hof Den Haag wees onlangs een schadeclaim toe aan Kelly voor de door haar geleden of te lijden materiële en immateriële schade. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

Ethisch onaanvaardbaar
Vrijwel overal in de wereld zijn wrongful life-vorderingen door de rechter afgewezen. En daar waar vergoedingen zijn toegewezen, waren die niet zo ruim als in de Kelly-zaak.
Toewijzing van de wrongful life-vordering van Nicolas Perruche in 2000, de eerste spraakmakende wrongful life-casus, leidde tot veel tumult. Medici wezen erop dat zij, als gevolg van deze uit-spraak, voortaan bij de minste of geringste indicatie abortus zouden moeten adviseren. Aansprakelijkheidsverzekeraars kondigden een forse verhoging van de premies aan. Gehandicapten voelden zich beledigd: de kwaliteit van hun leven werd kennelijk als minderwaardig gezien. Ook verschillende juristen leverden kritiek. De Conseil consultatif national d'éthique concludeerde dat de aansprakelijkheid niet alleen negatieve effecten heeft op de medische zorg (`defensieve geneeskunde'), maar ook op de relaties binnen het gezin. Het kind zou ook zijn ouders aansprakelijk kunnen stellen voor feit dat het met een handicap is geboren. Daarmee zouden, zo betoogde het Conseil, ouders en artsen in feite gedwongen worden alleen een gezonde foetus in leven te laten. Kortmann: "Dat is ethisch onaanvaardbaar en een belediging voor de gehandicapten".
Desondanks werden in 2001 vier uitspraken gewezen waarin de wrongful life-actie van het kind juridisch overeind is gebleven. De Franse wetgever heeft echter ingegrepen: de wet van 4 maart 2002 sluit de mogelijkheid van een wrongful-life actie van het kind uit. In diezelfde wet wordt bepaald dat iedere gehandicapte, ongeacht de oorzaak van zijn gebrek, recht heeft op solidariteit van de gemeenschap. Engeland kent al sinds 1976 wetgeving die de wrongful life-vordering verbiedt. En ook in Nederland hoort men na de Kelly-uitspraak geluiden dat de wetgever moet ingrijpen. Kortmann sluit zich daarbij aan.

15-5-2003


* zie ook lustrumsite