Nederlandse Vereniging van Banken

Amsterdam, 15 mei 2003

NVB en Crediam willen bijdragen aan leefbaarheid aandachts-wijken

Crediam (de gemeentelijke kredietbank) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaan samenwerken om bij te dragen aan de verbetering van de leefbaarheid van aandachtswijken in Amsterdam. Het voornemen is hierover nog dit jaar tot afspraken te komen die moeten leiden tot een concrete aanpak in een Amsterdamse wijk, die als pilot zal fungeren.

Dit heeft Hein Blocks, directeur NVB, vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst gewijd aan de bereikbaarheid van bankdiensten.

In de afgelopen periode hebben banken maatregelen genomen om de bereikbaarheid van bankdiensten in kleine kernen te verbeteren. In de aandachtswijken in de grote steden bestaat ook nog steeds een groeiend, breed maatschappelijk probleem. De vergaande verschraling van het voorzieningenniveau in die wijken leidt tot maatschappelijk onwenselijke ontwikkelingen. Samen met andere partijen, waaronder de gemeente Amsterdam, willen de initiatiefnemers onderzoeken welke concrete oplossingen in de betreffende wijken zijn te realiseren.

De specifieke thematiek is dermate breed en diep dat een uitsluitend verbeteren van de be-reikbaarheid van de bancaire functie onvoldoende is. Het verdwijnen van verschillende voor-zieningen kent diverse oorzaken. Daar zullen oplossingen voor gevonden moeten worden. Dit geldt voor de kleine kernen, maar zeker ook voor de aandachtswijken.

Bij de aanpak spelen niet alleen de gemeente Amsterdam en de NVB een rol, maar zijn ook anderen onontbeerlijk, zoals de detailhandel, zorgaanbieders, gemeentelijke instellingen en de bewoners van de pilotwijk. Door de inzet te concentreren op één wijk hopen de initiatiefne-mers snel tot concrete afspraken en daarmee resultaten te komen.