Gemeente Maassluis

Persberichten

15-5-2003

Beantwoording schriftelijke vragen van D'66 over reductieregeling

De fractie van D66 heeft op 24 maart schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis over de reductieregeling beeldende kunst.
Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

Vraag 1
D66 is een groot voorstander om via een subsidie regeling te bevorderen dat Maassluise inwoners tijdens het atelier weekend op 12 en 13 april, korting krijgen op de aankoop van kunst bij die kunstenaars die deelnemen aan het atelier weekend. Dit om te stimuleren dat onze inwoners meer kunst gaan kopen en om zodoende het cultuur besef te vergroten alsmede de verkoop van kunst te bevorderen. Bent u dit met D66 eens en vindt u ook dat deze regeling moet gelden voor alle Maassluise kunstenaars die deelnemen aan het atelier weekend en niet alleen voor de professionele kunstenaars ? Antwoord
De regeling is evenals in Vlaardingen, bedoeld voor de beroepsmatig werkende beeldende kunstenaars in Maassluis teneinde het voor het publiek aantrekkelijker te maken om van hen kunst aan te schaffen. De regeling is beslist niet bedoeld voor alle Maassluise kunstenaars. Het Open Atelier weekend wordt nl. al gesubsidieerd en daar profiteren wel alle Maassluise kunstenaars van.

Vraag 2
De Maassluise Kunstenaars (DMK) hebben reeds in 2000 aan u gevraagd om zon regeling in te voeren in Maassluis. Op 18 februari 2003 is hierover pas een collegebesluit genomen dat op verzoek van wethouder Hoogenraad van de raadsagenda van 18 maart 2003 is verwijderd. Kunt u aangeven waarom dit verzoek drie jaar in het gemeentehuis is blijven liggen en waarom de wethouder dit weer van de agenda van de raadsvergadering heeft gehaald ?
Antwoord
Het verzoek is regelmatig onderwerp van gesprek geweest in overleggen tussen de gemeente en DMK. Pas eind vorig jaar leek volledige overeenstemming te zijn bereikt met DMK. Er bleken daarna echter toch nog juridische haken en ogen aan de regeling te zitten en deze zou door de gemeenteraad bekrachtigd dienen te worden. Daar de commissie Welzijn het betreffende voorstel niet ondersteunde is het voorstel vervolgens van de raadsagenda afgevoerd.

Vraag 3
Bent u het met D66 eens dat dit onaanvaardbaar is ? Antwoord
Zoals u in het antwoord op vraag twee kunt opmaken, heeft gedurende het traject regelmatig overleg met DMK plaatsgevonden. De onderhandelingen hebben echter de nodige tijd in beslag genomen.

Vraag 4
Bent u bereid om alsnog op korte termijn met een spoed regeling 2003 te komen, zodat de Maassluise inwoners alsnog 15% korting kunnen krijgen op alle kunstwerken die tijdens de open atelier dagen op 12 en 13 april a.s. door de Maassluise inwoners worden gekocht, zoals onder andere al in andere gemeenten gebeurt ? Antwoord
Er is voorgesteld om een andere activiteit van DMK, later in het jaar, voor de regeling aan te wijzen. Dit is echter van de hand gewezen. Een spoedregeling 2003 staan wij niet voor. Elke regeling, hoe groot of klein ook van uitstraling, dient juridisch correct te zijn. Formeel valt er op dit moment niets te regelen.

Vraag 5
Bent u bereid om hierna bijtijds met een vaste regeling te komen voor de jaren hierna ?
Antwoord
Wij hebben een voorstel voor een vaste regeling gedaan. De commissie Welzijn kon zich hier echter niet in vinden.