Openbaar Ministerie

Zwolle / Lelystad, 14 mei 2003

Oost-Europees crimineel netwerk in Nederland opgerold

De afdeling Oost-Europa van het Kernteam doet strafrechtelijk onderzoek naar criminele organisaties die in Nederland actief zijn en banden onderhouden met Oost-Europese criminele netwerken. Het Kernteam krijgt hiervoor informatie van in Oost-Europa gestationeerde liaisonofficers van het Korps Landelijke Politiediensten die ter plaatse een informatienetwerk opbouwen. Half augustus 2002 kreeg het Kernteam via dit netwerk informatie over een aantal vanuit Nederland verzonden postpakketten met XTC-pillen naar verschillende adressen in Rusland. Door onderzoek naar de herkomst van deze pakketten, stuitte men op een Oost-Europees crimineel netwerk, dat voornamelijk opereerde vanuit Amsterdam. De XTC-pillen werden onder meer verzonden via postpakketten (Rusland) en in een speciaal daartoe ingerichte personenauto (Litouwen).

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen in Amsterdam en Velsen/IJmuiden, werd medio 2002 in Velsen/IJmuiden een professionele in werking zijnde pillenfabricageplaats aangetroffen. Deze was gevestigd boven een houtverwerkingsbedrijf dat als cover diende. Vastgesteld werd, dat er vermoedelijk reeds meer dan zes maanden sprake was van het op grote schaal produceren van XTC-pillen (enkele miljoenen). Er stonden drie tabletteermachines en er werden meer dan twintig verschillende pillenstempels in beslag genomen. Verder werden circa 350.000 XTC-pillen en ruim 245 kilogram MDMA (goed voor de fabricage van ruim
1,3 miljoen XTC-pillen) in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op een grote hoeveelheid cash geld (ruim 530.000,- euro), enkele vuurwapens en een banktegoed in Luxemburg van 85.000 euro.

Eerste drie aanhoudingen

De eerste drie verdachten werden bij de ontmanteling op heterdaad aangehouden. Het betrof een 37-jarige man uit Rusland en twee 27-jarige mannen uit de Oekraïne. Deze laatste twee waren vermoedelijk verantwoordelijk voor het productieproces. Zij zijn inmiddels door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 3, 7 en 7 jaar.

Latere aanhoudingen

Medio mei 2003 werd overgegaan tot het aanhouden van overige organisatieleden in Nederland en Litouwen. In Amsterdam werden vier mannen uit Rusland aangehouden in de leeftijd van 34, 36, 36 en 46 jaar en een 50-jarige Amsterdammer. Allen zijn in voorlopige hechtenis gesteld. Er werden in Amsterdam vijf en in Vilnius twee panden doorzocht, waarbij monsterhoeveelheden (enkele honderden) XTC-pillen met verschillende logo's werden aangetroffen.