Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie De VertrekTraining

Technieken en hulpmiddelen voor competentievergroting bij jongeren

Utrecht, 12 mei 2003 - Relatief veel zwervende jongeren hebben een tehuisverleden. Blijkbaar is het voor een groot aantal jongeren erg moeilijk om de stap te zetten van een tamelijk beschermd tehuismilieu naar de complexe en veeleisende maatschappij. Daarom heeft het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW in samenwerking met PI Research enkele jaren geleden de VertrekTraining ontwikkeld. Dit is een individueel trainingsprogramma voor jongeren, gericht op competentievergroting en de opbouw van een sociaal netwerk. Van deze VertrekTraining, die inmiddels wordt verzorgd door Collegio, is nu een geheel geactualiseerde handleiding verschenen bij het NIZW.

Voor wie?
De VertrekTraining is in eerste instantie ontwikkeld voor jongeren in residentiële instellingen met risico op uitval en thuisloosheid. Inmiddels wordt de training ook aangeboden aan andere jongeren die thuisloos zijn of daarop risico lopen. Daarnaast bevat de training elementen die relevant zijn voor jongeren die een instelling verlaten zonder verhoogd risico op thuisloosheid. Het doel van de training is dan jongeren voor te bereiden op en te begeleiden bij hun vertrek en hun toekomstige sociale leefomgeving.

Hulpmiddelen
De handleiding bevat de verschillende technieken en hulpmiddelen die een VertrekTrainer kan gebruiken. Naast een aantal interventies gericht op competentievergroting komen ook het benaderen van het sociale netwerk en het versterken van sociale ondersteuning aan de orde. Ook aan bod komt de vraag hoe trainers onderdelen van de methodiek kunnen gebruiken in andere intensieve hulpvormen voor jongeren. De technieken worden op concrete wijze beschreven en met voorbeelden toegelicht.

Competentie
Het programma van de VertrekTraining is gebaseerd op het competentiemodel. Hulpverlening gericht op competentie sluit aan bij de potentiële krachten van de jongere zelf of zijn directe omgeving en versterkt deze krachten. De nadruk ligt op een positieve benadering, waarbij het in de eerste instantie gaat om het leren van nieuw gedrag. Hierdoor kunnen de jongeren een nuttige en betekenisvolle plek in de samenleving vinden.

Bestellen
De VertrekTraining. Intensief ambulante hulp gericht op competentievergroting en netwerkversterking (329 pagina's) is geschreven door Han Spanjaard en kost EUR 23,25. ISBN 90-5957-010-3 en E 214946. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.